Silvia Holá (xPartners)
Okénko investora  |  24.01.2019 13:52:39

Čína: může to být ještě horší, než se zda

 

Známky slabosti v čínské ekonomice, která tvoří téměř třetinu celosvětového růstu, vyvolávají velké obavy. Zdá se, že čínský růst je již slabší, než informují oficiální zdroje. I když Washington a Peking dotáhnou dohodu o ukončení obchodního sporu, je třeba poznamenat, že to není pro Čínu a její vývozce „všelékem", protože zpomalení poptávky je globální.

Růst čínského hospodářství se zpomalil ve čtvrtém čtvrtletí roku 2018. Byl ovlivněn slabou domácí poptávkou a obchodní válkou se Spojenými státy, což přineslo růst na nejnižší úroveň za téměř 30 let a podnítilo Peking přijmout nové podpůrná opatření.

Růst hrubého domácího produktu (HDP) v Číně dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí 6,4 %, což je nejnižší úroveň od globální finanční krize v roce 2009. Čínští politici se zavázaly, že v tomto roce přijmou iniciativy na podporu růstu, aby se vyhnuli zhoršení zaměstnanosti, ale nechtějí ekonomiku zaplavit likviditou, jak tomu bylo v minulosti, aby nedošlo ke zhoršení zadluženosti v zemi.

Navzdory úsilí vlády o oživení stavebních projektů byly těžba a ropné aktivity hlavními faktory růstu produkce. Denní výroba oceli dosahuje svou nejnižší úroveň od března. Investice a maloobchodní tržby zaostávají, zatímco míra nezaměstnanosti se zvýšila.

Vláda má prostředky na podporu ekonomiky, může zvýšit výdaje na infrastrukturu a rovněž může snížit poměr rezerv ministerstev, takže se není třeba obávat o kapitálové výdaje. Problémem je však spotřeba. Konflikty na několika frontách mezi USA a Čínou podkopaly důvěru spotřebitelů. V přesvědčení, že podpůrná opatření budou mít čas na to, aby přinesly své účinky, je více než pravděpodobné, že ekonomika by se měla ještě zhoršit, spíše, než se zlepší a očekává se v tomto roce další zpomalení na 6,3 %.

Důsledky ochlazení globálního růstu a vlivu úvěrové krize by se měly projevit v nadcházejících měsících, kdy čínská ekonomika bude nadále zpomalovat před stabilizací, která by mohla být aktuální ve druhé polovině roku díky stimulační politice.

Silvia Holá

Silvia Holá

V oboru finančních trhů působí pět let. Ve společnosti Grant Capital připravovala pravidelné analýzy vývoje cen finančních instrumentů a fundamentální výhledy trhů, pak pracovala ve společnosti WBP Online. Nyní pracuje jako hlavní analytička společnosti xPartners. Věnuje se převážně dění na komoditních trzích a forexu. Zároveň dokončuje studium oboru Finance na Mendelově univerzitě v Brně.



xPartners - Investiční služby

xPartners

Doba je dynamická a nabízí inovativní investiční příležitosti. Proto jsme tu my, mezinárodní společnost poskytující spolehlivé a bezpečné investiční služby po celém světě včetně České republiky - s lokální podporou v rodném jazyce a propracovaným systémem vzdělávání.

Více informací na: https://www.xpartners.com



Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
18.04.2024  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688