Štěpán Hájek (Bossa)
Okénko investora  |  23.01.2019 15:06:34

Poptávka po americkém dolaru může ještě růst

Americký dolar opět využívá své nálepky bezpečného přístavu a rostoucí poptávka v prostředí geopolitických rizik mu jen prospívá. Dolar by tedy mohl zopakovat scénář z minulého roku, kdy byl na devizových trzích suverénně nejsilnější měnou. Za nejaktuálnějším růstem poptávky stojí zveřejněná dataČíny, která poukazují na zpomalení růstu druhé největší ekonomiky spolu s dalším zhoršením výhledu Mezinárodního měnového fondu pro růst globální ekonomiky. Za dolarem však nebude v letošním roce pravděpodobně stát FED, který ustoupil ze svého původního záměru dále zvyšovat úrokové sazby.

Geopolitická rizika zatím neustupují, právě naopak přetrvávají a drží finanční trhy zkrátka. Naposledy na sebe upozornily během včerejší seance, kdy dorazily data hospodářského růstu čínské ekonomiky. Čína se aktuálně snaží dosáhnout obchodní dohody s USA. Spojené státy však stihly minulý rok zavést cla na dovoz čínských výrobků v hodnotě 250 mld. dolarů a zpomalení tak není takovým překvapením. Čínská ekonomikaroce 2018 zpomalila na 6,6%, což je nejpomalejší růst od roku 1990. V posledním čtvrtletí tempo růstu dokonce zpomalilo meziročně na 6,4%, tedy nejvíce od finanční krizeroce 2009. Skutečný růst může být ve skutečnosti však nižší, než udávají oficiální čísla. Obchodní válkaUSA je především o nejistotě, která u investorů panuje. Probíhající vyjednávání zatím přinesla pozitivní výstupy, na oficiální stanoviska si však budeme muset počkat. Čína má nyní termín do 1. března, aby otevřela více svou ekonomiku, začala bojovat proti krádežím duševního vlastnictví a technologií amerických společností.

Mezinárodní měnový fond včera zhoršil výhled pro růst globální ekonomiky na rok 2019 a 2020. Podle nové prognózy letos hospodářský růst zpomalí na 3,5% z loňských 3,7%. Pro příští rok fond snížil svůj odhad z 3,7% na 3,6%. Za zhoršením odhadu stojí především zpomalení hospodářského růstuNěmecku, jakožto ekonomickém motoru eurozóny. Jedním z hlavních rizik je podle fondu klesající dynamika růstu poptávky po německých automobilech kvůli novým emisním standardům. Dále zhoršující se nálada na finančních trzích spolu s probíhající obchodní válku USAČínou. Fond pochopitelně nezapomněl zmínit riziko, že Británie může opustit unii bez dohody.

Nadále přetrvávající geopolitická rizika podporují poptávku po stále atraktivním bezpečném přístavu americkém dolaru. Ten investoři upřednostňují například před zlatem, které nenabízí žádný pravidelný výnos. Dolar by měly podporovat také především obavy z ekonomického zpomalení v Evropě a slabé evropské měny. Stejně tak zpomalení hospodářského růstuČíně tlačí na kurz čínského juanu proti americkému dolaru. Výnosyamerických desetiletých dluhopisů se drží kolem úrovně 2,8%, což je stále solidní výnos. FED koncem roku změnil svou rétoriku vůči utahování měnové politiky a ustoupil z růstu úrokových sazeb. Dolar tak pravděpodobně letos nepodpoří, i přesto úrokový diferenciál vůči ostatním měnám stále vyznívá ve prospěch amerického dolaru.


Štěpán Hájek

Analytik finančních trhů Bossa

Pracuje jako analytik finančních trhů ve společnosti Bossa. Obchodování na finančních trzích se věnuje 6 let. Trhy analyzuje především pomocí technické analýzy, kterou kombinuje s náhledem na makroekonomickou situaci ve světě.



BOSSA

Makléřský dům polské banky ochrany životního prostředí zabývající se obchodováním na devizových, komoditních a akciových trzích. Na českém trhu působí od roku 2012, kde nabízí 130 investičních nástrojů, měny, komodity a akciové indexy. Bossa podléhá dohledu České národní banky ale i polské KNF.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688