TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  21.01.2019 07:29:05

Přes 800 tisíc lidí je v exekuci. Poslanci rozhodnou o oddlužení


Snadnější podmínky pro osobní bankrot, nebo ochrana věřitelů? Poslanci budou tento týden rozhodovat o novele insolvenčního zákona, kterou poslancům vrátil přepracovanou Senát. V Česku je podle organizace Člověk v tísni v exekuci 860 tisíc lidí!

Ne neprávem to mnozí označují za nejdůležitější zákon letošního roku. Sněmovna tento týden rozhodne o podmínkách pro vyhlášení osobního bankrotu. Rozhodnutí poslanců ovlivní životy desetitisíc lidí. Podle neziskové organizace Člověk v tísni je v exekuci 860 tisíc lidí.

 

Podle Člověka v tísni třem a více exekucím čelí 500 tisíc lidí. Exekucí je v Česku vedeno dohromady téměř 5 milionů, 95 % nových dopadá na ty dlužníky, kteří již exekuci mají. Oddlužením skončí jen zhruba 3 % exekucí, protože dlužníci nedokážou splatit 30 % dluhu, jak podmínky ukládají.

 

Za příčinu předlužení označil Člověk v tísni nemravné sankce a neprověřování dlužníků. Podle údajů Exekutorské komory mělo v roce 2013 40 % dlužníků jen jednu exekuci a 5 % 10 a více exekucí. V předloňském roce mělo jen jednu exekuci pouze 22 % dlužníků a neuvěřitelných 24 % povinných mělo na krku 10 a více exekucí.

 

Neziskové organizace tak tlačí na poslance, aby přijali senátní verzi, která je vstřícnější ke dlužníkům. Odstraňuje totiž princip, podle nějž musí dlužník během pěti let uhradit alespoň 30 % svých dluhů, aby dosáhl na oddlužení.

 

 

Podle vládní novely, kterou schválili poslanci, by v případě, že za pět let 30 % svých dluhů nesplatí, posuzoval soud, jestli se dlužník o splácení pod dohledem insolvenčního správce snažil. Sněmovní verze také počítala s oddlužením za tři roky, pokud dlužník zaplatí 60 % dluhů.

 

Není to jediná změna, kterou v novele udělali senátoři. Zmizel také neziskovkami kritizovaný princip 1+1, kdy dlužník musel měsíčně splácet dvojnásobek odměny insolvenčního správce, tedy v přepočtu necelých 2 200 korun. Neziskovky to považovali za nepřekonatelnou bariéru pro nízkopříjmové skupiny, hlavně pro seniory s nízkým důchodem.

 

 

 

V senátní novele má být podle předkladatelů pozměňovacích návrhů také posíleny kontrolní prvky, které budou lépe vystihovat, co je to nepoctivý záměr, který povede k tomu, že dlužníci přijdou o možnost oddlužení.

 

O tom, která verze uspěje, se rozhodne už v úterý. Poslanci předtím novelu schválili 154 hlasy. Ale někteří poslanci ČSSD jsou více nakloněni senátní verzi zákona. "Věřím, že až budeme hlasovat o senátní verzi, převládne u kolegů lidskost nad zájmy vymahačů a obchodníků s chudobou," řekla webu Echo24 bývalá ministryně školství Kateřina Valachová.

 

 

 

Ta ocenila, že senátoři do novely vrátili některé její pozměňovací návrhy. Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek je přesvědčený, že poslanci podpoří původní sněmovní verzi. Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že nejsilnější opoziční strana pro senátní návrh ruku nezvedne, jestli podpoří ten poslanecký, se občanští demokraté rozhodnou v úterý.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Poslední zprávy z rubriky Osobní finance:

Čt 12:20  Antivirová ochrana – včera, dnes a zítra OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Čt 11:38  Památky v Česku patří mezi hlavní tahouny v rámci cestovního ruchu Tisková zpráva (Tisková zpráva)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688