TNBiz (TN.cz)
Investice  |  18.01.2019 12:59:15

Zákeřné taktiky. Šmejdi mají nové finty, jak vás obrat, varují experti


Nepoctiví prodejci hledají stále nové způsoby, jak se obohatit na nevinných lidech - a neštítí se opravdu ničeho. Aktuálním trendem jsou nabídky levnějších energií. Česká obchodní inspekce provedla kontrolu těchto nabídek a více než 80 % z nich bylo protiprávních!

Nepoctiví prodejci neustále vymýšlejí nové praktiky, jak se obohatit na nic netušících lidech. Zatímco ještě poměrně nedávno byly nejčastější taktikou předváděcí prodejcí akce, současným trendem je nabízení služeb v oblasti energie.

 

Česká obchodní inspekce (ČOI) minulý rok provedla první sérii kontrol, které byly zaměřené přímo na prodejce, kteří slibují zprostředkování levnějších energií. "Problematika nekalých obchodních praktik se přenesla na trh s energiemi," uvedl ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

 

A výsledky kontrol předčily všechna očekávání - 83 % nabídek porušovalo právní předpisy. Mezi nejčastější prohřešky patří klamavá obchodní praktika, kdy prodejce poskytuje nepravdivé informace a člověk se tak rozhodne koupit něco, co by jinak nekoupil.

 

 

 

Mezi další porušení patří klamavé opomenutí, při kterém prodejce lidem nesdělí podstatné informace, které člověk potřebuje k rozhodnutí, zda věc koupit, anebo ne.

 

Prodejci se při nabízení energií také často dopouští toho, že kupujícího neinformují o tom, že případné spory se po podepsání smlouvy budou řešit mimosoudně. Hojně zastoupeným porušením jsou také nepřesné informace o uplatnění reklamace.

 

Prodejci mimo jiné praktikují i agresivní obchodní taktiku, kdy na člověka tlačí tak dlouho, až si koupí něco, co by si jinak nekoupil. Kromě obtěžování a psychického nátlaku se podvodníci občas uchylují i k fyzickému nátlaku.

 

"Zpravidla je takové jednání zacíleno na potenciálně zranitelné skupiny spotřebitelů, a to jsou především senioři," podotkl Mojmír Bezecný.

 

 

 

Česká obchodní inspekce lidem radí, aby využívali oficiální online porovnávače cen energií - například na stránkách Energetického regulačního úřádu, pokud chtějí za energie skutečně ušetřit, a následně oslovit přímo konkrétního dodavatele.

 

Mezi základní zásadu je nepouštět prodejce domů. Podomní prodej je zakázaný a stejně tak inspektoři energetického úřadu neobcházejí domácnosti. V případě, že se prodejce představí jménem existující společnosti, je potřeba se obrátit na konkrétního dodavatele. Podvodníci se totiž neštítí vydávat se za zástupce existující společnosti.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

18.01. 22:08  Šmejdi.... (ikaktus)
18.01. 17:05  Kecy (Safránek)
18.01. 14:44  Kecy (Já)
18.01. 13:33  Kecy (Safránek)
18.01. 13:30  šmejdi na kvadrát (V3S)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688