TNBiz (TN.cz)
Zákony a právo  |  18.01.2019 09:17:34

Protikuřácký zákon platí dva roky. Někteří si s ním hlavu nelámou


Už téměř dva roky u nás funguje tzv. protikuřácký zákon. Podle ministerstva zdravotnictví prokazatelně zlepšil zdraví populace. Jenže s jeho platností se řada lidí ještě nesmířila.

Vidět je to hlavně na zastávkách veřejné dopravy, kde si lidé často připalují i přesto, že o zákazu vědí. Měnit zákony navíc chtějí i někteří politici.

 

Zákon začal platit 31. května 2017. Během prvního půl roku podle ministerstva zdravotnictví klesl počet hospitalizací s astmaty a problémy se srdcem skoro o deset tisíc.

 

"Téměř 70 % obyvatel, kteří byli dotázáni, zda jim například zákaz v restauracích vadí, tak nám bylo potvrzeno, že nikoliv," řekla náměstkyně ministra zdravotnictví Alena Šteflová.

 

Z barů a restaurací cigarety prakticky vymizely. Provozovatelům totiž při kontrole hygienou hrozí tučné pokuty. Protikuřácký zákon se ale vztahuje třeba i na zapálení si na zastávce a v jejím bezprostředním okolí. S tím si ale kuřáci hlavu často příliš nedělají.

 

 

 

Hříšníků na zastávkách našli reportéři televize Nova během chvíle několik. Zmírnit zákon se snaží už nějakou dobu i někteří politici, většinou náruživí kuřáci.

 

"Podám v Senátu zmírňující návrh, který současně podává pan poslanec Benda. A že najdeme nějaké rozumné řešení, aby nám ty kuřáci už nepostávali před těmi hospodami," řekl předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS).

 

Třeba předseda Sněmovny si myslí, že ke zmírňování zákona žádný důvod není. A přispěl k tomu možná i včerejší oběd na Pražském hradě, kde se cigaret spálilo několik.

 

 

 

"Já jsem to říkal mimo záběr kamery, že vzhledem ke svému původu, moravskému, se konečně mohu vcítit do moravského uzeného krátce po výrobě," komentoval předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO).

 

Sociální demokraté jednotní nejsou. Třeba předseda poslanců Jan Chvojka by zákon zmírnil u pergol a zimních zahrad patřících k restauracím.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688