TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  18.01.2019 09:28:12

Skandál na Hradě. Zeman se mě snažil ovlivnit, tvrdí soudce Baxa


Prezident Miloš Zeman čelí obvinění z hrubého porušení Ústavy. Bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa v rozhovoru pro Deník N uvedl, že se prezident snažil ovlivnit jeho rozhodnutí o kancléři Vratislavovi Mynářovi.

Bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa poskytl rozhovor pro Deník N, ve kterém se pořádně opřel do Miloše Zemana. Ten se údajně snažil ovlivnit proces s kancléřem Mynářem, který po nástupu do funkce neměl bezpečnostní prověrku.

 

Zeman podle Baxy opakovaně dával najevo, jak má soud v této kauze rozhodnout. "Měl jsem jen několik málo příležitostí se s prezidentem setkat - a on nevybočil ze svého stylu," uvedl Baxa. Opakovaně Baxovi měl sdělit, že jakožto šéf soudu to má zařídit.

 

"Poté mi řekl, že si mě dokáže představit jako předsedu Ústavního soudu. Ten rozhovor jsme vedli mezi čtyřma očima. Bylo mi jasné, že dává dost jasně najevo, jak má být rozhodnuto," prohlásil Baxa. Na argumenty, že soudci musí rozhodovat nezávisle, Zeman údajně nijak nereagoval.

 

Na rozhovor ihned reagoval mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček, který nešetřil kritikou na Baxovu adresu. "Klasická kampaň a účelovka. Hrozivé je, že se do dalšího evidentně politického antizemanovského útoku zapojují někteří zástupci justice," napsal Ovčáček na Twitteru.

 

"Pan prezident má plné právo sdělit svůj názor. Jestliže pan Baxa sám sobě přisuzuje právo dávat doporučení prezidentovi, nemůže upírat to samé právo prezidentu. Žijeme ve svobodné společnosti, toto opravdu není doba komunistické justice," dodal rozhořčeně Ovčáček.

 

Nejvyšší státní zastupitelství se ale postavilo na stranu Baxy. "Celá justice je obdařena nezávislostí. Ta je zásadní pro výkon spravedlnosti," sdělil Deníku N Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Dodal, že i jemu prezident nabízel schůzku. "Ze své zkušenosti mohu uvést, že jsem byl pozván na jakousi schůzku s panem prezidentem. Zdvořile jsem ji odmítl," uvedl Nejvyšší státní zástupce.

 

 

Předseda Poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek vážné obvinění nehodlá nechat jen tak. "Pokud prezident Zeman skutečně nabízel soudci Baxovi, že z něho udělá šéfa Ústavního soudu v souvislosti s tím, že ovlivní rozsudek, je to skandál a porušení Ústavy, hrubé zneužití pravomoci a zásah do nezávislosti soudu," napsal Michálek na Twitteru. "Požádal jsem o svolání mimořádného Ústavně právního výboru," dodal.

 

Silná kritika zazněla také ze strany předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila. "Slova Josefa Baxy jsou nesmírně závažná. Snahy Hradu ovlivňovat soudní rozhodnutí jsou v demokratickém právním státě naprosto nepřijatelné. Kancléř Mynář by měl okamžitě skončit a v civilizované zemi by měl velmi složité ustát funkci i prezident republiky," napsal Pospíšil na Twitteru.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688