Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.01.2019 14:25:35

Fed možná nebude takovým jestřábem, ale nestane se hrdličkou a EM trhy budou dál pod tlakem


Šéf Fedu Jay Powell sice hovoří o tom, že americká centrální banka bude při snižování své rozvahy trpělivá, ale FTAlphaville tvrdí, že rozvíjející se trhy již její politiku pocítily a „situace by se mohla ještě zhoršovat“. Rozvaha centrální banky přitom neklesá jen v USA, ale i v řadě dalších zemí, a to by mělo mít na globální trhy znatelný dopad.

Následující graf od City ukazuje, jaký byl historický vývoj nákupů aktiv ze strany významných centrálních bank. Současně s tím Citi prezentuje své očekávání dalšího vývoje a podle něj by měl pokračovat trend nastavený v nedávné minulosti. V době, kdy centrální banky své nákupy zvyšovaly, přitom podle FTAlphavillle znatelně pomáhaly korporátnímu sektoru v navyšování levného dluhu. Podle Citi to platilo zejména o společnostech v rozvíjejících se zemích a v grafu popsaný obrat v monetární politice významných bank se nyní opět projevuje na soukromém sektoru, ovšem opačným směrem.

Citi tvrdí, že změny v nabídce globální likvidity a úvěrů významně ovlivňují vývoj ve světové ekonomice a na akciových trzích. A jelikož zejména Fed bude dál sledovat politiku, která bude jeho rozvahu snižovat, bude klesat globální dolarová likvidita. Vedle negativního dopadu na ceny aktiv to pak podle Citi přinese i další posilování dolaru. Nedá se přitom čekat, že by Fed v důsledku vývoje na trzích svou politiku úplně otočil. Začal sice „více naslouchat trhům“, ale pokud by chtěl zastavit pokles své rozvahy či dokonce začít svou politiku uvolňovat, podle banky by čelil velkému množství překážek. Jinak řečeno, možná už Fed nebude takovým jestřábem, ale nestane se hrdličkou. A jak doplňuje FTAlphaville, to vše může znamenat, že rozvíjející se trhy si možná na své dno ještě nesáhly.

Ve druhém grafu Citi poukazuje na úzkou souvislost mezi změnami v globální úvěrové tvorbě na straně jedné a reálné ekonomice na straně druhé. Impulz ze strany likvidity již nějakou dobu slábne a dokonce se překlopil do negativních hodnot a reálná ekonomika se se zpožděním vydává stejným směrem:



Zdroj: FTAlphaville


 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688