TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  16.01.2019 08:25:17

Česko uctí Palachovu památku. Upálil se přesně před 50 lety


Ve středu uplynulo přesně 50 let od sebeupálení studenta Jana Palacha, který na následky zranění zemřel po třech dnech v nemocnici. V Praze, ale i jinde po celé republice, se k uctění jeho památky uskuteční řada pietních akcí.

Palachův čin, který dodnes rezonuje českou a slovenskou společností. Student historie a politické ekonomie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy obětoval svůj mladý život na protest proti potlačování svobod po srpnové okupaci Československa armádami států Varšavské smlouvy.    

Přesně před 50 lety, 16. ledna 1969, se stal živou pochodní a v horním části Václavského náměstí v Praze se polil hořlavinou a veřejně se upálil. Podle svých slov chtěl vyburcovat národ z pasivního přístupu k nastolené politické situaci, chtěl potlačit rezignaci občanů Československa na politickou situaci.

Ač se jej pokusil svým kabátem uhasit jeden z náhodných přítomných, Palach utrpěl rozsáhlé popáleniny. Vážným zraněním po třech dnech Palach v nemocnici podlehl.

Tehdejší komunističtí představitelé se pokoušeli Palachův odvážný čin zlehčit a v médiích se šířily články o "studeném ohni". Podle funkcionáře Viléma Nového se dvacetiletý student skutečně zabít nechtěl, ale pouze polít kapalinou, která sice vzplane, ale popáleniny na těle člověka nevytvoří.

Pro tehdejší společnost velmi významný čin je dodnes známý po celém světě, následovalo jej dokonce několik dalších "živých pochodní". Jen pár dní po Palachově činu se polil petrolejem a zapálil 25letý dělník Josef Hlavatý. Na konci února se v Šumperku upálil student Jan Zajíc. Oba mladíci následkům popálenin podlehli.

K uctění Palachovy památky se ve středu uskuteční několik pietních akcí. Účastnit se jej budou nejen významní představitelé státu, ale očekává se, že přijdou také tisíce lidí z řad veřejnosti.

Předseda Senátu Jaroslav Kubera vystoupí s projevem apelujícím na sjednocení národa. Prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš, který je momentálně pracovně v Asii, pošlou květiny.

Ve středu od půl desáté se bude na nádvoří Karolina odhalovat pamětní deska Jana Palacha. V horní části Václavského náměstí bude v 11 hodin zahájena výstava Jan Palach ’69. V Brně a dalších velkých městech republiky na jeho oběť chystají vzpomínku jednotlivé radnice a spolky.

 

Přímý přenos z pražského Karolina sledujte od 9:30.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688