Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  14.01.2019 10:46:25, aktualizováno 13:12:25

Mayová připustila možný konec Brexitu, čelí nebývalé rebelii členů parlamentu. EU přislíbila nové záruky k irské pojistce


Britská premiérka Theresa Mayová podle agenturních zpráv těsně před zítřejším hlasováním britského parlamentu o podobě Brexitu čelí nečekané a neobvyklé poslanecké rebelii, která se snaží odebrat premiérce možnost řídit Brexit a která by mohla samotný brexit oddálit či případně i úplně pozastavit. Podle tisku několik řadových poslanců spolu s bývalými ministry žádá změnu jednacího řádu Dolní sněmovny, jež by upřednostnila v jednání jejich návrhy před projednáním vládní agendy. Skupiny se tímto snaží pozastavit platnost aktivačního "článku 50" a odložit celý brexit a to za cenu ústavní krize.

Sama Mayová uvedla, že ji informace o této aktivitě šokovaly a připustila, že kdyby iniciativa uspěla, mohlo by to znamenat konec brexitu. Pravděpodobnost zablokování Brexitu je nyní již údajně vyšší, než možnost odchodu bez patříčných dohod.
Podle Mayové by případný úspěch snah skupiny rebelů mohl neodpustitelně a katastroficky poškodit důvěryhodnost ostrovní demokracie. Poslanci by tím totiž nerespektovali přání voličů, kteří se v referendu z června 2016 vyjádřili pro odchod Británie z EU.

Podle pozdějších zpráv EU přislíbila Mayové nové záruky ohledně tzv. irské pojistky. Ta nyní vyzvala poslance, aby podpořili jej verzi dohody.

Bývalý britský ministr zahraničí Gordon Brown uvedl, že neočekává, že se premiérce zítra podaří získat podporu pro její verzi Brexitu. Brown také uvedl, že doposud nikdy neviděl Británii tak rozpolcenou jako nyní. Podle jeho mínění by mělo proběhnout druhé referendum o doposud dojednaných podmínkách. Pouze parlamentní rozhodnutí v tomto smyslu není dostatečné.

Pokud Mayová nezíská podporu pro svůj návrh Brexitu bude to mít vážné konsekvence. Může to přivodit minimálně pád stávající vlády, Británie by mohla čelit "tvrdému" Brexitu, mohlo by dojít na druhé referendum, případně by mohlo dojít na celkové zrušení odstoupení od EU.

Opozice již avizovala, že se v případě odmítnutí premiérčiny verze Brexitu pokusí vyvolat hlasování o vyslovení nedůvěry vládě.


Podle agenturních zpráv již zástupci EU uvedli, že očekávají, že Británie požádá o posunutí termínu Brexitu z dosavadního 29. března na pozdější termín. Podle dostupných zpráv se EU takovému vývoji nebude bránit a k posunutí termínu bude svolná a to zřejmě i vícekrát.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688