Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  11.01.2019 21:45:01

ČNB loni snížila ztrátu na 3,8 miliardy Kč z 243,2 mld. Kč před rokem

Česká národní banka loni snížila ztrátu na 3,8 miliardy korun z 243,2 miliardy korun v roce 2017. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů o bilanci ČNB. Důvodem snížení ztráty je loňský vývoj kurzu koruny. Centrální banka dlouhodobě upozorňuje, že vytváření zisku není její hlavní úlohou, tou je péče o cenovou stabilitu. Hospodářský výsledek je předběžný a nejsou v něm zahrnuty všechny dodatkové operace za rok 2018, uvedla dnes banka.

"Hlavním důvodem ztráty ČNB v loňském roce bylo obchodování s akciemi a úroky vyplacené tuzemským bankám. Také velká část eurového portfolia byla stále úročena zápornou sazbou Evropské centrální banky," řekla ČTK mluvčí banky Markéta Fišerová. To, co naopak vedlo k výraznému snížení ztráty proti roku 2017, byly podle ní kurzové zisky.

Ztráta ČNB za loňský rok je podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera pouze kosmetická. "To bylo dáno tím, že kurz koruny na konci roku 2018 byl nepatrně slabší než v závěru roku 2017. Díky slabší koruně, a to zejména vůči dolaru, tak ČNB nezaznamenala ztráty z měnového přecenění devizových rezerv, jako tomu bylo například v roce 2017," uvedl. Upozornil, že kvůli rozkolísanosti na akciových trzích akciové portfolio ČNB bylo v minulém roce pravděpodobně ve ztrátě přesahující pět procent. "Přecenění slabší korunou však uvedené ztráty do velké míry vykompenzovalo," dodal.

Devizové rezervy centrální banky v korunovém vyjádření činily ke konci loňského roku zhruba 3,204 bilionu korun. Meziročně rezervy v korunách stouply o zhruba 53 miliard. Za jejich růstem v posledních letech byl především intervenční režim, kdy centrální banka od listopadu 2013 do dubna 2017 vynaložila dva biliony korun za nákup eur. V eurech před zahájením intervencí činily devizové rezervy zhruba 35 miliard eur, nyní jsou 124,5 miliardy eur. Proti prosinci 2017 stouply devizové rezervy v eurech o 1,18 miliardy.

Ztrátu z roku 2017 ČNB částečně snížila využitím 60,1 miliardy korun z rezervního fondu. "Její zbývající část ztráty ve výši 183,2 miliardy korun zůstane ponechána v bilanci jako neuhrazená ztráta předchozích účetních období," uvádí Roční zpráva o výsledku hospodaření ČNB za rok 2017. Ta tak nyní zřejmě mírně stoupne.

ČNB určuje měnovou politiku, vydává bankovky a mince, řídí peněžní oběh, platební styk a zúčtování bank. Vykonává také dohled nad bankovním sektorem, kapitálovým trhem, pojišťovnictvím, penzijním připojištěním, družstevními záložnami, institucemi elektronických peněz a devizový dohled.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

09.02.2012ČSOB loni snížila zisk na 11,172 mld. Kč Researsch (Conectium s.r.o.)
02.05.2008Setuza loni se ztrátou necelých 2 mld.Kč Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688