Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  10.01.2019 00:09:19, aktualizováno 13.01.2019 09:09:35

Fed a pozvolný přerod jestřába v holubici


Zatímco výstup z prosincového zasedání americké centrální banky vyhodnotily trhy vzhledem k očekávání spíše v jestřábím duchu, zápis z tohoto setkání potvrdil sílící rétoriku představitelů Fedu ohledně opatrnějšího přístupu. Jak již mnozí členové měnového výboru naznačili, Fed se v otázce úrokových sazeb postupně dostává do fáze přechodu do vyčkávacího módu.

I přesto, že guvernér Powell a spol. minulý měsíc osekali prognózu vývoje sazeb pro letošní rok ze čtyř kol navyšování na dvě, trhy v tomto kroku reprezentujícím „další pozvolné utahování měnové politiky“ spatřily více z jestřába než z holubice. Velká většina odhadů totiž pracovala s vypuštěním této fráze a jejím nahrazením určitým módem vyčkávání ve spojitosti s vývojem globální ekonomiky a trhů, a především pak s čísly přicházejícími z amerického hospodářství.

První náznak přechodu přišel na konci minulého týdne z úst samotného guvernéra Powella. A dnes zveřejněný zápis ho ještě umocnil. Tzv. Fed Minutes ukázaly, že členové měnového výboru považují budoucí výhled vývoje sazeb za méně jasný. To ve spojitosti s pozadím nižší inflace znamená, že si americká centrální banka může dovolit být, co se týče dalšího utahování měnové politiky, mnohem opatrnější.

„S hikem na dnešním (prosincovém, pozn. autora) zasedání se sazby dostaly na, resp. blízko k, spodní hranici úrokového pásma považovaného za dlouhodobě neutrální,“ stojí v dokumentu. „Členové měnové výboru uvedli, že nedávný vývoj, včetně volatility finančních trhů a zvýšené obavy o globální ekonomický růst, učinil výhled rozsahu a načasování budoucího utahování měnové politiky méně jasným než předtím.“

Na prosincovém zasedání sice došlo na jednomyslné odhlasování zvýšení úrokových sazeb o 25 bazických bodů do pásma 2,25-2,5 %, několik centrálních bankéřů však preferovalo jejich ponechání beze změny.

Mezi rizika, na která tito členové měnového výboru upozornili, patřila nejen eskalace obchodního napětí, ale i možnost nad očekávání razantnějšího zpomalení globální ekonomiky, větší oslabení dopadů fiskální podpory, dále se utahující finanční podmínky a nad očekávání silnější negativní efekty spojené s předchozím utahováním americké měnové politiky.

Důraz centrální bankéři rovněž kladli na to, že se Fed „neveze“ na předem stanovém kurzu úrokové politiky. Další akce ohledně úrokových hiků by tak měly být více závislé na datech z americké ekonomiky. Zároveň ale platí, že konečný cíl růstu sazeb není dosud znám. „Pokud přicházející informace podnítí smysluplné přehodnocení rizik ekonomického výhledu a souvisejících rizik, ať už směrem k růstu či k poklesu, změní se i výhled měnové politiky,“ píše se v dokumentu.

Fed Minutes rovněž naznačily, že se někteří členové přiklání ke změně forward guidance, konkr. u již zmiňované fráze o „dalším postupném zvyšování sazeb“. Podle nich by tato slova měla být během příštích zasedání zcela vypuštěna a nahrazena jasným tvrzení o závislosti měnových rozhodnutí na amerických datech.

Holubice z Fedu vylétly ještě před Fed Minutes

Zápis z prosincového zasedání Fedu vyznívá ve více holubičím duchu. Pravdou však je, že tyto holubice z americké centrální banky vylétly ještě před dnešním večerem. Vedle komentáře guvernéra Powella z konce minulého týdne se obdobnou rétorikou během dneška vyjádřil například šéf atlantské pobočky Fedu Raphael Bostic. Ten uvedl, že se úroky nacházejí velmi blízko svých dlouhodobě neutrálních úrovní. Jejich případný posun pak může přijít směrem vzhůru, ale i dolů. Záležet bude především na datech, proto by se Fed měl podle Bostice ponořit do již zmiňovaného vyčkávacího módu.

Podobně celou situaci vidí i James Bullard z pobočky Fedu v St. Louis. Ten pro server Wall Street Journal řekl, že sazby jsou dnes na dostatečné úrovni, proto s jejich zvyšováním není potřeba spěchat. Pokud by se totiž tak stalo, Fed by mohl americkou ekonomiku dovést podle Bullarda až k recesi.

Komentáře centrálních bankéřů pokračovaly Charlesem Evansem z chicagského Fedu, který rovněž vybídl k vyčkávání, byť pro letošní rok očekává celkem tři kola navýšení sazeb, což by úroky mělo dostat do pásma 3-3,25 %. Jak jeho slova citovala agentura Reuters: "Myslím si, že načasování není vůbec důležité, zda se tam dostaneme na konci roku 2019 nebo až na začátku roku 2020."

Výčet nakonec uzavírá Eric Rosengrem z bostonského Fedu, dle kterého je také možno posečkat na další vývoj, než dojde k jakékoliv změně úrokových sazeb.

Všechna tato vyjádření podpořila výhled opatrnějšího Fedu, a tedy i spekulace o výrazně pomalejším utahování americké měnové politiky, především ve srovnání s loňským rokem. Dolar na to reagoval oslabením nad hranici 1,150 za euro, proto také dopad zveřejněných Fed Minutes nebyl na americké měně natolik výrazný.

Ještě před zápisem z prosincového zasedání byla očekávání finančních trhů nastavena na méně než 30% pravděpodobnost alespoň jednoho zvýšení sazeb během letošního roku (některé odhady dokonce začaly flirtovat s možností snížení úroků během příštích dvanácti měsíců). Pravdou je, že americká ekonomika letos zpomalí jednak vlivem nejistot kolem obchodního napětí, tak i vinou slábnoucího efektu fiskální podpory z minulého roku, zpožděných dopadů vyšších sazeb a vinou silného dolaru. Vedle toho ale stále existují proinflační tlaky například v podobě napjatého stavu trhu práce. My očekáváme, že by Fed mohl letos zvýšit své sazby dvakrát.

 
 

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 15:53  Závěr obchodního týdne přinesl zpevnění dolaru i koruny (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688