Topná sezóna je v plném proudu: jak neprotopit majlant

S novým rokem přichází řada z nás s předsevzetími. Jestli je jedním z nich i to, že v letošním roce chcete udržet výdaje domácnosti na uzdě, rozhodně se vyplatí podívat se na náklady za energie.

Zima je tu a s ní i vyšší spotřeba energií. Oproti zbytku roku totiž zejména nyní více svítíme a hlavně si chceme doma dopřát teplo. Jestli nechcete být účtem za topnou sezónu nepříjemně překvapeni, snažte se dodržovat pár jednoduchých rad, váš rodinný rozpočet to ocení.

Žádné tropy

V českých domácnostech často převládá teplíčko, ale každý stupeň tepla navíc něco stojí. „Jestliže snížíme teplotu v přetopené místnosti již o jeden stupeň, dojde ke snížení spotřeby energie až o šest procent,“ říká Libor Holub, obchodní ředitel Bohemia Energy, který dále dodává: „Není třeba, abyste měli v každé místnosti stejnou teplotu. V ložnici většinou uvítáme nižší teploty, zatímco v obýváku si při sledování televize rádi přitopíme.“ Takový komfort například umožňují termostatické hlavice na radiátorech.

Nenechte si teplo utéct

Pořídit si nová okna, zateplit střechu nebo fasádu pokaždé nejde. Ale něco přece jenom udělat můžete. Okna a dveře opatřete těsněním, přidejte závěsy, žaluzie nebo rolety. Radiátory pravidelně odvzdušňujte a rozhodně je ničím nezakrývejte: nestavte před ně nábytek, ani na nich nesušte prádlo.

Efektivní větrání, optimální vlhkost

Ani v zimě nezapomínejte větrat. Je to důležité pro udržení správného klimatu v místnostech. Stačí krátké, ale intenzivní větrání, nebojte se udělat i průvan. „Pokud byste větrali jen na větračku, ale delší dobu, zdi by se ochladily a museli byste celou místnost vytápět znova,“ vysvětluje Libor Holub. Úspory na vytápění přinese i udržení relativní vlhkosti vzduchu, která by se měla pohybovat kolem 40 procent. Při nízké vlhkosti vzduchu totiž máme pocit, že si musíme více přitopit.

Časté vypínání topení úspory nepřinese

Také při každém opuštění bytu vypínáte topení? Podle odborníka z Bohemia Energy tímto přístupem však spotřebu energií za vytápění nesnížíte. Při odchodu z domova doporučuje teplotu v domácnosti pouze snížit, ale úplně nevypínat. „Jestliže necháte byt vychladnout, o to více pak energie spotřebujete, abyste jej opět vytopili na komfortní teplotu,“ dodává Libor Holub.

Prověřte si dodavatele energií

Zdrojem úspor může být i změna dodavatele energií. Přestože řada obchodníků svým zákazníkům zejména elektřinu zdražila, stále můžete najít výhodnějšího dodavatele, se kterým lze za energie významně ušetřit. Libor Holub z Bohemia Energy zároveň doporučuje: „Nedívejte se však jenom na cenu, ale prověřte si i to, zda se jedná o spolehlivou a stabilní firmu s dobrým zákaznickým servisem.“



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky