Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  09.01.2019 13:59:00

Skončí Apple jako Nokia?


Analytik technologických akcií Toni Sacconaghi ze společnosti Bernstein pro CNBC uvedl, že Apple se potýká s makroekonomickými výzvami v Číně. Nejde však o největší překážku, které nyní čelí. Podle Institutional Investor je Sacconaghi nejlepším analytikem pokrývajícím Apple. Poté, co šéf Applu Tim Cook minulý týden varoval investory před nižšími tržbami, analytik snížil svou cílovou cenu na tuto akcii z 201 dolarů na 160 dolarů. A jádrem problému podle něj je to, že Apple a jeho produkty nyní nenabízejí zákazníkům důvod, proč by za současných cen iPhonů měli kupovat nové a vzdát se těch starých.

Cook v rozhovoru pro CNBC uvedl, že čínská ekonomika ve druhé polovině minulého roku zpomalovala a příčinou jsou i obchodní tenze mezi její a americkou vládou. Zmínil, že Apple nemusí v takové situaci nutně přikročit ke snížení ceny svých produktů, protože jde o „prémiovou značku“. Namísto toho se bude snažit přijít na trh s novými inovacemi. Cook ale doplnil, že firma možná přijde s levnější verzí telefonů.

Sacconaghi se nedomnívá, že by následné oslabení ceny akcií Applu bylo důvodem pro jejich nákup. Má totiž za to, že tento titul ve srovnání se zbytkem trhu stále není levný. Situace v Číně se podle něj navíc může dál zhoršovat a čísla společnosti mohou nadále klesat. Nicméně ani nedoporučuje akcii prodávat, důvodem je vývoj v oblasti služeb, které „činí z Applu lepší společnost a poskytují prostor pro budoucí zlepšení ziskovosti“.

Podobně uvažuje také Pierre Ferragu z New Street Research, který v rozhovoru pro CNBC rovněž zmínil vysoké ceny iPhonů, které „nutí spotřebitele přemýšlet dvakrát o tom, zda si koupí nový kus“. K tomu se přidává „anemická inovace“ a nasycený trh. Dan Niles z AlphaOne Capital Partners kritizoval Apple zejména za zvyšování cen na rozvíjejících se trzích, jako je Brazílie, Rusko a Indie.

Firma si podle analytika nepřiznávala vlastní problémy a například zaostává v oblasti 5G v době, kdy telekomunikační společnosti plánují tyto sítě spustit. Navíc začaly celkově klesat prodeje chytrých telefonů a stejný vývoj se čeká i v roce 2019. Niles tvrdí, že Apple zaostal za současnými technologiemi a ani po propadu nejsou jeho akcie atraktivní. Z dlouhodobé perspektivy je totiž rozhodující to, že se firma vydala špatným směrem v době, kdy přichází ekonomické zpomalení a trh se zmenšuje.

Optimismem nesrší ani analytici z Goldman Sachs. Ti se domnívají, že Apple bude možná muset snížit svůj výhled ještě více a dokonce jej porovnávají s Nokií. Situace na trhu v Číně se podle nich nezlepší ani po prvním čtvrtletí tohoto roku a Nokii Apple připomíná tím, že i ona se postupně stala závislá na tom, zda spotřebitelé budou vyměňovat staré telefony za nové a jak rychle. Dá se přitom očekávat, že na tuto rychlost bude nyní doléhat přicházející ekonomické ochlazení.

Zdroj: CNBC


 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688