Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
07.01.2019 17:34:33

Další vydatné srážky: na horách kalamita, v nížinách déšť se sněhem

 

Vlhkost od oceánu nás nyní nešetří. Další frontální systém od severozápadu přinese velkou porci srážek. Na horách budou výhradně sněhové, připadne tam i pár desítek cm sněhu. Nížiny se opět dočkají jen bláta a smíšených srážek. Zásadním pozitivem jsou srážky pro naši suchou krajinu. Hlavně v Čechách doprovodí čerstvé proudění od oceánu vítr, na horách opět s parametry vichřice. Pokud se chystáte na hory, tak velmi opatrně. Ještě více to platí o Alpách, kde běžně leží kolem jednoho až dvou metrů sněhu a podobná porce tam má připadnout. Přesněji v severní polovině Alp, italské Dolomity jsou naopak většinou ve srážkovém stínu a je tam slunečno.

V úterý bude zataženo, od západu sněžení, pod 400 m n. m. déšť se sněhem, nebo déšť. Odpoledne hranice sněžení hlavně v Čechách ještě stoupne až k 700 m n. m. Teploty na západě 2 až 6°C, na východě -1 až 3°C. Ve středu bude oblačno až zataženo, občas sněžení nebo pod 300 až 400 m n. m. déšť se sněhem. Teploty klesnou na -1 až 3°C. Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, občas sněžení nebo sněhové přeháňky. Teploty znovu poklesnou na -3 až 1°C. Kolem pátku bude vrcholit ochlazení, potom se do střední Evropy chystá další frontální systém znovu s oteplením nad nulu a smíšenými nebo dešťovými srážkami do nížin.

Série tlakových níží a s nimi spojených srážkových systémů tak nekončí. Plyne z toho spousta vody pro naši krajinu. Nejvíce na horách. Na začátku roku se hovořilo o možném vpádu velkých mrazů do střední Evropy kolem poloviny ledna. Zatím je to asi padesát na padesát. Teplý oceán se přetlačuje s arktickým severem. Pravdou je, že polární vír se rozdělil na tři části a ty mohou s počasím značně zamávat směrem do extrémů. Rekordní teplo ve výšce kolem pólu může vytlačit studený vzduch na jih.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty