Patria (Patria Finance)
Osobní finance  |  07.01.2019 11:32:57, aktualizováno 13.01.2019 09:03:35

Guardian: Českou demokracii ohrožují exekuce obyvatel


Českou demokracii ohrožuje dluhová spirála obyvatel, kteří nemají šanci se z pasti dostat, napsal na svém webu britský deník The Guardian. Poznamenal také, že poslanci se chystají hlasovat o insolvenční novele, díky které by na oddlužení dosáhlo více lidí.

The Guardian čtenáře seznamuje s příběhem 54leté Renaty, kterou břímě dluhů dohnalo až k úvahám o sebevraždě. Žena, jejíž malá stavební firma v roce 2008 zbankrotovala, přišla o veškerý majetek, ale i tak nebyly pohledávky uspokojeny. Stále dluží asi sedm milionů korun, na které bylo vydáno 34 samostatných exekucí.

"Je to beznadějné. Nevidím žádné světlo na konci tunelu. Ráda bych část dluhu splatila, ale nemám peníze a ani majetek. Navíc se musím starat o dceru," řekla. Podle ní být v Česku dlužníkem je horší než vrahem, neboť ten se po pár letech dostane na svobodu, zatímco ona se dluhů do konce života nezbaví.

Renata je v zemi s 10,6 milionem obyvatel jedním z 863.000 Čechů, kteří čelí exekucím, poznamenal The Guardian. Dodal, že asi 150.000 lidí má nejméně deset exekucí.

Deník jako jeden z problémů zadlužení označil i fakt, že mnoho lidí vstoupí do dospělosti s dluhy způsobenými během dospívání. Takovým příkladem jsou nezaplacené pokuty za jízdu na černo hromadnou dopravou. Pokuta v řádech několika set korun se během několika let nafoukne i na desítky tisíc korun.

Ze situace v Česku pak těží exekutorské a jiné vymahačské firmy, což jen dlužníky vede k nedůvěře v demokracii a v úřady. "Lidem se nelze divit, že nevěří demokratickému zřízení a volí populisty a nové oligarchy," řekl Jan Čulík, který působí na univerzitě ve skotském Glasgow. Dodal, že dlužníci zavedeným demokratickým politikům nedůvěřují, protože je odsoudili k dluhovému otroctví, ale pamatují si, že za komunismu se takovéto věci nestávaly.

Tvůrce exekuční mapy Radek Hábl deníku The Guardian řekl, že je zajímavé, že největší podporu v loňských prezidentských volbách měl Miloš Zeman v regionech, kde mají obyvatelé nejvíce problémů se splácením závazků. Zeman totiž dlužníky opakovaně obviňuje z toho, že si za svou situaci mohou jen oni sami. V těchto regionech jsou úspěšní i populisté.

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688