Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  07.01.2019 09:09:43

Investice se ve třetím čtvrtletí zasekly v zásobách (Slovenská ekonomika)

I přes hospodářsky úspěšný rok je deficit státního rozpočtu jen nepatrně nižší než v předchozím roce. Druhý odhad růstu HDP ukázal, že dynamiku ekonomiky ve třetím čtvrtletí podpořila především tvorba zásob, zatímco investice propadly. Spotřebitelská inflace zpomaluje více, než předpokládala naše prognóza, důvodem je vývoj volatilní složky. Naopak korigovaná inflace se v závěru roku vyvíjí v souladu s naší prognózou.

Státní rozpočet skončil v roce 2018 schodkem 1,18 mld. EUR, což je o 791 mil. EUR méně než bylo v rozpočtu schváleno, ale jen o 38 mil. EUR menší schodek než v roce 2017. Naše očekávání výsledek státního rozpočet výrazně zklamal. Sice během roku 2018 vzrostly příjmy o 10 %, a to především díky vyššímu výběru daní (+1,3 mld. EUR oproti 2017) a přílivu prostředků z Evropské unie (+0,7 mld. EUR). Avšak ruku v ruce se s rostoucími příjmy z EU zvedly také kapitálové výdaje. Ty přidaly oproti roku 2017 o téměř 850 mil. EUR, o 480 mil. EUR se ale zvýšily také běžné výdaje jako jsou platy ve veřejné sféře nebo důchody.

Druhé čtení potvrdilo růst HDP ve třetím čtvrtletí o 4,6 % y/y. Překvapením však bylo odhalení struktury, které ukázalo, že očekávaný růst investic se nekonal. Ty naopak ve srovnání s Q2 zřetelně propadly o 7,4 % a meziročně se tak snížily o 4,5 %. Podle našeho názoru jde o dočasné zakolísání a investice v následujícím období opět porostou. Ve třetím čtvrtletí výrazně vzrostly zásoby, a tak tvorba hrubého kapitálu přispěla k celkovému růstu HDP 1,7 pb. Naopak méně volatilní spotřeba domácností rostla ve třetím čtvrtletí podle našich předpokladů, stejně jako zahraniční obchod. Přestože tempo vývozů zůstává výrazné, solidní dynamika dovozů ho převyšuje, a tak byl celkový příspěvek zahraničního obchodu ve třetím čtvrtletí ještě menší (+0,6 pb), než jsme předpokládali (+1,0 pb). Za celý rok 2018 očekáváme mírně kladný příspěvek čistých exportů.

Průmyslová výroba v říjnu meziročně vzrostla o 1,2 % y/y. V naší prognóze očekáváme zpomalení průmyslové výroby na konci roku, kdy si za celé poslední čtvrtletí  připíše 0,9 % q/q. Důvodem zpomalení jsou kapacitní limity v průmyslu, naopak poptávka včetně té zahraniční zůstává stále na vysokých úrovních. V průměru vzrostly nové objednávky v říjnu o 20 % meziročně, přičemž objednávky motorových vozidel byly vyšší o 35 % a dopravních prostředků o 22 %. Ve výrobě se v posledním čtvrtletí projevovala potřeba investic, produkce investičních statků vzrostla v říjnu o více než 8 % y/y. Výroba strojů (+16 % y/y) a výroba automobilů (+7 % y/y) potvrdily svou zásadní pozici ve slovenském průmyslu.

Rozkvět zažívá i odvětví stavební produkce. V jeho dynamice se projevují silné investice do infrastruktury i vysoká domácí poptávka po nové výstavbě. Produkce inženýrského stavitelství, která v říjnu vzrostla o 18,4 %, je umocněná potřebou čerpání EU fondů. Stavebnictví však výrazně roste od začátku roku a své tempo okolo 10 % si zachová i v následujícím období.

Míra nezaměstnanosti v listopadu nadále klesla na 5,1 % a našla tak nové minimum. Za první dva měsíce v posledním kvartále loňského roku tak byla v průměru na 5,2 %, což je o desetinu pod naší prognózou na toto období. Vzhledem k sezónním faktorům se však dá očekávat, že v závěru roku nezaměstnanost mírně vzrostla a dalšího poklesu se dočká až na začátku roku 2019. Míra nezaměstnanosti je výrazně pod svým dlouhodobým průměrem a níže než nyní se podle našeho názoru už moc nedostane.

Jak jsme očekávali, inflace na konci roku zpomaluje. V listopadu klesla na 2 %, tedy nejníže za celý rok a za první dva měsíce posledního čtvrtletí tak spotřebitelské ceny vzrostly jen o 2,2 %. To je čtyři desetiny pod naší prognózou na Q4 18 a je nepravděpodobné, že prosincová statistika ji vytáhne na námi předpokládané 2,6 %. Důvodem překvapivě nízké spotřebitelské inflace je hlavně pokles cen potravin, zejména ovoce a zeleniny. Naopak korigovaná inflace očištěná o volatilní složky potravin a pohonných hmot se vyvíjí víceméně v souladu s naší předpovědí. V listopadu zrychlila o dvě desetiny na 2,5 %, tedy na námi předpokládaný průměr v Q4.

Autor: Monika Junicke

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688