Research (Conseq)
Investice  |  04.01.2019 15:48:42

Prosincové shrnutí pro finanční trhy a výhled pro r. 2019

 


Prosinec 2018

 

Klíčové události ve světě

 

 

   
  • V rámci asset alokace investičních portfolií jsme v průběhu prosince žádné významné investiční akce neprováděli. Celkově máme v rámci asset alokace investičních portfolií vůči srovnávacím indexům (benchmarkům) i nadále neutrální váhu v akciích, podvážení v dluhopisech a naopak nadvážení v alternativních investicích a hotovosti.

     

     
 

Asset alokace

 
 

 

                      
 

Akcie

 
 

=

 
 

Neutrál

 
 

Dluhopisy

 
 

-

 
 

Podvážení

 
 

Alternativy

 
 

+

 
 

Nadvážení

 
 

Hotovost

 
 

+

 
 

Nadvážení

 
 

 

 

Jaký je náš investiční výhled na následující období?

 

 

 
  • Naše očekávání pro rok 2019 jsou v rámci našeho základního scénáře očekávaného budoucího vývoje opatrně pozitivní.

  • Solidní tempo růstu světové ekonomiky stále pokračuje. Od začátku roku 2018 již nicméně tempo mírně zpomaluje, přičemž svého vrcholu dosáhla světová ekonomika na konci roku 2017. Je přitom velice pravděpodobné, že mírné zpomalování bude v příštích dvou letech pokračovat.

  • Globální ekonomickou recesi sice momentálně ekonomický konsensus rozhodně neočekává, nicméně rizika výhledu jsou vychýlena směrem dolů. Aktuální konsenzus pro letošní rok přitom počítá s globálním růstem mírně nad 3 %. Hlavními tahouny globálního růstu budou i nadále rozvíjející se ekonomikyAsii v čele s Čínou a Indií.

  • Inflační vývoj pro globální finanční trhy stále nepředstavuje žádný problém. Ve vyspělých zemích by se měla inflace i v letošním roce pohybovat kolem 2% inflačních cílů centrálních bank.

  • Americký Fed v prosinci podle očekávání počtvrté v roce 2018 zvedl úrokové sazby a pravděpodobně další dvě zvýšení nás čekají v letošním roce. Evropská centrální banka drží úrokové sazby stále na nule a ke konci roku 2018 ukončila program nákupu dluhopisů (kvantitativní uvolňování). ECB také několikrát indikovala, že bude držet sazby na nule minimálně do letošního léta. Vzhledem k tomu, že makroekonomická dataeurozóny byla v posledním období vesměs slabší, než se čekalo, první zvýšení sazeb by mohlo přijít ještě později, až na přelomu let 2019 a 2020. Co se týče japonské centrální banky, ta bude podle posledních prohlášení udržovat nulové sazby a nákupy vládních dluhopisů po ještě velice dlouhou dobu, neboť míra inflace se stále pohybuje velice hluboko pod 2% inflačním cílem.

  • Co se globálního akciového výhledu týče, domníváme se, že po silných propadech v posledním čtvrtletí 2018 mají zejména rozvíjející se akciové trhy velice zajímavý potenciál pro zhodnocení v následujícím období. Dynamika světové ekonomiky bude nicméně velice pravděpodobně v příštích dvou letech dále mírně zpomalovat, proto máme celkově na globální akcie neutrální názor.

  • Z hlediska regionální akciové alokace stále silně preferujeme rozvíjející se trhy (emerging markets) oproti trhům rozvinutým (developed markets) zejména na základě 1) příznivějších valuací, 2) výrazně vyšší dynamiky HDP, 3) vyššího očekávaného tempa růstu korporátních zisků a 4) výrazně horší výkonnosti v loňském roce, přičemž očekáváme, že by měly rozvíjející se trhy v letošním roce tuto horší výkonnost postupně dohánět.

  • Na trh českých státních dluhopisů máme i nadále poměrně opatrný výhled, neboť výnosy do doby splatnosti jsou z historického srovnání stále poměrně hodně nízko, byť již o poznání výše oproti historickým minimům dosaženým před dvěma lety.

  • Co se týče korporátních dluhopisů investičního i neinvestičního stupně, domníváme se, že po výrazném cenovém růstulet předcházejících roku 2018 již pravděpodobně mají to nejlepší za sebou, a to i přes mírný pokles v loňském roce. Klíčový indikátor atraktivity korporátních dluhopisů –  kreditní marže, tzn. rizikové přirážky nad výnosy relativně bezrizikových státních dluhopisů, se totiž, přes určitý růst v loňském roce, stále pohybují poměrně blízko historickým minim.

  • V každém případě musíme i nadále počítat se zvýšenou krátkodobou volatilitou neboli kolísavostí tržní cen všech rizikových aktiv v čele s akciemi.

  • Mezi aktuální klíčová rizika našeho opatrně pozitivního základního scénáře očekávaného vývoje globálních finančních trhů patří 1) rychlejší než aktuálně očekávané postupné zpomalování globální ekonomiky z cyklického vrcholu, jehož bylo dosaženo na konci roku 2017, 2) zásadní vyostření situace v mezinárodním obchodě ve vztahu mezi USA a Čínou, 3) rychlejší než aktuálně očekáváné zpomalování čínské ekonomiky, 4) vývoj v Itálii – riziko receseroce 2019, vývoj státního rozpočtu a korespondující dynamiky státní zadluženosti, a 5) tvrdý a neřízený Brexit.

    Michal Stupavský, investiční stratég Conseq Investment Management a.s.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688