TNBiz (TN.cz)
Investice  |  02.01.2019 22:41:05

Vláda chce v novém roce plnit sliby. Opozice: "Dohání resty."

Balíček změn zákonů pro rodiny s dětmi, digitalizace státní správy, vodní zákon nebo nákupy moderního vybavení pro armádu. To je jen část toho, co chtějí letos uvést v život členové menšinové vlády hnutí ANO a ČSSD. Podle opozice ale ministři a ministryně neřeší, co by měli, a často zahlazují své resty.

Celý rok mají před sebou členové vlády na to, aby začali plnit sliby, které dali svým voličům. Například ministryně pro místní rozvoj chce zase uvést v život dlouho očekávané změny stavebních zákonů.

"Již zítra v osm hodin ráno je schůzka u pana premiéra se všemi ministry, kteří mají co do činění se stavebními investicemi," uvedla ve středu ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Podle údajů z roku 2016 bylo přitom Česko v délce vydaní stavebního povolení na 127. místě ze 185 porovnávaných zemí. Na ministerstvu průmyslu a obchodu si dali mimo jiné za úkol digitalizaci státní správy.

"Ministerstvo může mluvit o různých prioritách, ale důležité je to, co doteď předvedli, a tady je ta situace velmi špatná. Koneckonců vezmeme si trh s mobilními operátory v Čechách, kde máme jedny z nejdražší dat. A stále není na trhu čtvrtý operátor," myslí si poslanec Pirátů Ondřej Profant.

Přesunutí agendy na internet chce prosadit i šéfka státní pokladny. "Usilujeme o to, aby si byl poplatník schopen vyplnit daňové přiznání i z křesla obývacího pokoje, a samozřejmě pracujeme na zrušení superhrubé mzdy," vyjádřila se Alena Schillerová, ministryně financí.

Podle bývalého ministra financí Miroslava Kalouska mohla být superhrubá mzda zrušena předchozí vládou. "Upřímně, ono online daňové podání, pokud nebude současně s tím vyřešeno podání sociálního a zdravotního pojištění z jednoho základu na jednotné inkasní místo, tak je to zbytečná práce," tvrdí Kalousek.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová chce navýšit mateřskou, podporovat částečné úvazky, nebo zavést zálohované výživné. "Chtěli bychom zajistit financování dětských skupin, což je alternativa mateřských školek, ze státního rozpočtu," říká Maláčová.

Ministr obrany plánuje navýšit počet profesionálních vojáků i aktivních záloh, modernizovat vybavení armády. "Vzniknou dva nové pluky. Logistický pluk v Rakovníku a výsadkový pluk v Chrudimi. Vznikne i nové kybernetické centrum v Brně s cílem dokázat predikovat kybernetické hrozby," uvedla mluvčí ministerstva obrany Jana Zechmeistrová.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688