Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  28.12.2018 17:41:25

Těchto 10 otázek by si měl položit každý zodpovědný investor

Trocha skepticismu neuškodí žádnému investorovi. Platí to zejména v době, jako je ta současná, kdy na trhu vládnou optimisté. Je dobré si sestavit seznam věcí, které investorovi zaručí maximální možnou objektivitu a pomohou mu vyhnout se klasickým chybám způsobeným jednostranným pohledem na věc.  

Následující seznam skeptika sice není lékem řešícím všechny chyby, kterých se investoři zhusta dopouštějí, ale může odpovědět na některé důležité otázky, které by si měl položit každý, kdo chce na trhu uspět.

1. Rozumím firmě dostatečně dobře na to, abych dokázal alespoň přibližně odhadnout její klíčové ekonomické výsledky za 5 až 10 let?

Tak nějak odpověděl Warren Buffett na otázku Garyho Mishurise (na jedné z večeří, které mohou investoři vyhrát každý rok v aukci), na co klade důraz, než investuje do vybrané společnosti. Ocenění zkrátka vyžaduje odhad vyhlídek společnosti. Pokud investor nedokáže dostatečně porozumět fungování společnosti, a co nejpřesněji tak predikovat její dlouhodobé výsledky, nemůže ani vědět, zda je podhodnocená.

2. Jak silná je konkurenční výhoda společnosti? Roste, nebo klesá?

Výrazná konkurenční výhoda činí firmu a její fungování dlouhodobě předvídatelnějšími. To také zvyšuje pravděpodobnost, že společnost může udržet nadprůměrnou ekonomickou výkonnost. Investoři jsou často nadšeni z posledních výsledků společnosti, aniž by se podívali dále do minulosti a zjistili, zda má firma nějakou dlouhodobě udržitelnou výhodu, jež jí umožní udržet, nebo ještě vylepšit současné výsledky.

3. Co by se muselo stát, aby firma za deset let již nefungovala?

Investor by si měl klást otázku, co by se muselo stát a jak špatné by to muselo být, aby došlo k pádu firmy. Některé společnosti mají stabilní, prakticky neohrozitelné postavení na trhu, jiné jsou zranitelnější. Další firmy sázejí na změny na trhu, případně na nějaký svůj klíčový produkt či trend, které jim zaručí úspěch. Pokud je hledání rozumné odpovědi na tuto otázku složité, je to pro investora dobré znamení.

4. Co by se muselo stát, aby firma za pět let vydělávala méně než dnes?

Analytici zřídkakdy počítají v modelech s klesajícími zisky. Výjimkou jsou případy, kdy je zřetelné, že má firma problémy. Typická dlouhodobá prognóza na Wall Street počítá s dvojciferným procentuálním růstem, protože jen zřídka dochází dlouhodobě k poklesu zisku. Odpověď na uvedenou otázku umožní investorovi realističtější pohled na možné negativní scénáře, než jaký nabízí třetí otázka.

5. Kolik času a peněz by někdo musel vynaložit (konkurent, nový hráč na trhu), aby udělal z firmy ekonomicky nezajímavý subjekt?

Nejlepší firmu lze zničit těžko, bez ohledu na snahu ostatních. Investoři by si ale měli dávat pozor na negativní změny ve fungování společnosti. Nejlepší ochranou je kombinace silné konkurenční výhody a managementu, který chce postavení firmy dále posilovat. Pokud investor zjistí, že poškození firmy nezabere mnoho času ani prostředků, měl by se mít na pozoru.

6. Může management společnosti v průběhu let vydělat hodně peněz bez toho, že by investoři dosáhli na zajímavé výnosy?

Poměrně citlivá otázka, ale pro investory důležitá. Firma by se měla snažit motivovat management k tomu, aby dosahoval dobrých výsledků, a tím zajišťoval výnosy i pro akcionáře. Ti by měli být schopni z výkazů vyčíst, zda jsou odměny pro management nastaveny tak, aby šéfové bohatli jen v případě, že zajišťují přidanou hodnotu akcionářům. Odměny mohou být vázané na návratnost kapitálu, případně přímé vlastnictví určitého objemu akcií. V současnosti to tak bohužel často nefunguje.

7. Co by se muselo stát, aby se společnost dostala do problémů kvůli svým finančním závazkům?

Investoři by se měli vyhýbat firmám, které jsou závislé na finančních trzích a jsou nucené získávat kapitál kdekoli a za jakýchkoli podmínek. Riskují totiž zředění hodnoty na jednu akcii, případně ztrátu. Kontrola závazků u bank, celkového zadlužení ke střednědobé ziskovosti podniku a načasování velkých finančních závazků (a schopnosti jejich splácení) je důležitá.

8. Jak došlo k nákupu akcie?

Je rozdíl, když investor koupí vybraný titul po pečlivé analýze, a nebo jej k tomu přiměje prodejce, který chce realizovat zisk. Některé studie ukazují, že akcie z IPO a sekundární emise jsou na tom po 6-12 měsících hůře než celý trh. Jedním z důvodů je to, že je firmy prodávají v době, kdy se jim daří, nálada na trhu je dobrá a mohou si říci o větší peníze. Když investor nakupuje titul, který právě není v oblibě, má větší šanci, že nebude obětí takového prodeje.

9. Jaká je pravděpodobnost, že bych před deseti lety odhadl(a) výkonnost společnosti za posledních deset let?

Nadměrná sebedůvěra je jednou z největších behaviorálních chyb investorů. Je jednoduché se podívat na skvěle fungující firmu a představit si její hezkou budoucnost, zejména když má za sebou pár let skvělých výsledků. Ne každý se ale pokusí vrátit v čase a ptát se sám sebe, zda by před několika lety dokázal současné úspěchy odhadnout. U zavedených společností je předvídání vývoje mnohem jednodušší, ale u mladších firem, které mají před sebou skvělou budoucnost, se vývoj odhaduje těžko. Takové vracení se v čase ale může pomoci při odhalování firem, které před sebou podobně zářnou budoucnost nemají.

10. Jaká je pravděpodobnost úspěšnosti investování v podobných situacích?

Mysl většiny investorů pracuje tak, že jim dodává příliš velké sebevědomí při hodnocení úspěšnosti v jejich vlastních předpovědích. Každý by si měl uvědomit, zda při investování dává větší váhu pozitivním, nebo negativním informacím, a z toho vycházet. Když je v některých situacích investor méně úspěšný, měl by si v podobných případech dávat o to větší pozor.

 

Tipy a investiční strategie pro úspěšné investování v roce 2019

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688