TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  28.12.2018 08:29:47

České děti se málo hýbají. Ministerstvo má plán, jak to řešit.

Ministerstvo zdravotnictví si dělá obavy o zdraví dětí - zhruba 80 % z nich má totiž nedostatek pohybu. Snaží se proto vytvořit akční plán, který má přimět děti k tomu, aby se víc hýbaly.

Ministerstvo zdravotnictví uvádí, že až 80 % dětí nemá dostatek pohybu - hlavní příčinou je měnící se způsob trávení volného času. Přibývá totiž dětí, které tráví spoustu času u počítače nebo televize, což mimo jiné způsobuje problémy s nadváhou. Tou trpí zhruba jedna čtvrtina dětí ve věku od 10 do 15 let.

Zatímco v roce 2002 trávilo u počítače nebo televize více než dvě hodiny denně pouze 35 % chlapců a 15 % dívek, v roce 2014 to bylo už 75 % chlapců a 65 % dívek. Podle těchto údajů je možné vidět, že množství rapidně roste.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha je problematické i to, že děti nejenže nesportují, ale nevykonávají ani standardní aktivity. "Je to otázka například chůze pěšky do školy. Přirozený pohyb u dětí omezuje právě i to, že je rodiče vozí do školy a kroužků," uvedl ministr zdravotnictví.

Nedostatek pohybu nezpůsobuje u dětí pouze nadváhu - je také potenciální hrozbou týkající se rozvoje například diabetu nebo kardiovaskulárních chorob, tj. onemocnění srdce a cév. Přitom by stačilo, aby se děti věnovaly pohybovým aktivitám alespoň 60 minut denně.

Ministerstvo zdravotnictví proto pracuje na akčním plánu, na kterém spolupracuje s ministerstvem školství. Zahrnuje několik opatření, díky kterým by se situace měla zlepšit. "Jde zejména o zavedení aktivních přestávek, navýšení počtu hodin pohybu ve školách, zařazování pohybu do předmětů primárně nepohybového charakteru," řekla náměstkyně ministerstva zdravotnictví Alena Štelfová.

Ministerstvo školství dokonce zkusilo zavést projekt, ve kterém školy přidaly hodinu tělocviku týdně navíc. Do pilotního projektu se přihlásilo zatím 300 škol, podle ministerstva však o projekt projevilo zájem dalších tisíc škol.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688