OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  27.12.2018 20:09:05

Rakušané spoří méně. Chtějí si užívat hned teď!

Podle pravidelné každoroční studie rakouské Erste Bank je význam spoření pro populaci stále stejný, přesto lidé vydávají nyní ve srovnání s dobou před 10 lety více na nákupy a na dovolené a méně na spoření a zabezpečení na stáří. Podíl těch, kteří mají životní pojištění nebo rezervotvorné kapitálové pojištění, nicméně vzrostl.

Studie realizovaná letos v červenci agenturou Imas International z pověření Erste Bank der österreichischen Sparkassen AG zjišťovala postoje rakouské veřejnosti ke spoření. Osloveno bylo 900 osob ve věku od 15 let formou telefonických interview. Aby bylo možné porovnávat i regionálně, dotazování směřovalo vždy na 100 respondentů v každé spolkové zemi. Pro celkové vyhodnocení za Rakousko byla přepočtena váha každé země na reprezentativní úroveň.

Význam spoření si Rakušané uvědomují

Pro tři čtvrtiny dotázaných je spoření „velmi“ nebo „docela“ důležité, vyplývá to ze závěrů výzkumu. Tato hodnota prakticky kopíruje loňskou hodnotu, zatímco v roce 2009 bylo dosaženo historického maxima 79 %. Naopak rok 2015 přinesl nejnižší přesvědčení o důležitosti spoření (65 %).

Spoření na zabezpečení ve stáří, popřípadě na potřebnou péči, jako jeden z cílů spoření opět oslabilo. Ještě v roce 2009 tento účel uvádělo 56 % respondentů, loni už 43 % a letos ještě méně: 41 % dotázaných. Naopak v uplynulém desetiletém období výrazně posílily investice do pořízení nových hodnot a věcí nebo na dovolené.



Jak se spoří

Podle studie si uloží průměrný Rakušan ročně 245 eur, což je o 58 % více než v roce 2009 – tehdy to bylo jen 155 eur. Většina z nich využívá některé spořicí produkty: vkladní knížku nebo spořicí účet s kartou (80 %), stejně jako stavební spoření (60 %). Všechny tyto formy jsou dnes v kurzu víc než před 10 lety.

Nárůst zaznamenalo i životní pojištění s rezervotvornou složkou: v roce 2009 mělo smlouvu 41 % dotázaných, a stejný podíl to byl i loni. Letos držitelů smluv životního pojištění přibylo o 3 % na 44 % z oslovených.

Dynamicky se rozvíjí i státem podporované penzijní zabezpečení, jak ukázala studie. Podíl střadatelů v této formě vzrostl z 19 % (2009) na 20 % v loňském a na 23 % v letošním roce.

Kondice ekonomiky pomáhá

Solidní růst a klesající nezaměstnanost, a rovněž rostoucí mzdy o více než 2 % by měly podle Erste Bank vést k tomu, že bude dodržen inflační rámec definovaný ze strany Evropské centrální banky. A to je i předpoklad růstu úroků.



Nicméně Gudrun Egger, analytička Erste Bank předpokládá, že úroková sazba 2 až 3 procenta u krátkodobých vkladů není pro soukromé domácnosti v nadcházejících třech letech reálná. A to znamená, že úroveň krátkodobých úroků zůstane v Rakousku ještě delší čas pod úrovní inflace.

Finanční gramotnost pokulhává

Více než jedna třetina Rakušanů (36 %) si myslí, že disponují dobrými znalostmi o finančních a ekonomických tématech. Muži jsou ve svém sebevědomí silnější (46 %) než ženské protějšky (27 %).

Nicméně podle studie neví 91 % dotázaných, co to je dluhopis. Pro 70 % není zřejmé, co to jsou investiční fondy, a 62 % oslovených se nevyzná v pojmech spojených s akcií. A dokonce 48 % respondentů má těžkosti s pojmem úroky, 35 % s inflací.

Více než polovina účastníků studie (54 %) si myslí, že porozumět akciím, investičním fondům, dluhopisům a jiným cenným papírům je obtížné, a 41 % je toho mínění, že to jsou záležitosti jen pro ty, kteří jdou rádi do rizika. A to i v situaci, kdy 59 % dotázaných odpovědělo, že cenné papíry nabývají stále více na významu a jsou dobrou alternativou vkladní knížky.

Podle Thomase Schauflera, člena představenstva Erste Bank zodpovědného za retail, je nedostatečná finanční gramotnost jedním z hlavních problémů, proč cenné papíry jsou stále pro Rakušany vzdáleným vesmírem.

Zdroj: Versicherungsjournal

oPojištění.cz - informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688