Saxo Bank (home.saxo)
Akcie ve světě  |  27.12.2018 16:42:31

Jak bojovat s narůstající evropskou legislativou? Řešením je regtech

Globální finanční krize odstartovala novou éru vládních legislativních předpisů, což finančnímu odvětví způsobilo značné starosti. V posledních letech zaznamenávají finanční instituce ve všech zemích světa nárůst povinností vycházejících z nově zaváděných pravidel, jako jsou evropské směrnice MiFID II a GDPR, nebo pravidla pro ověřování totožnosti zákazníků (KYC) a proti praní špinavých peněz (AML). Nejlepší způsob, jak tyto narůstající požadavky splnit, je pomocí regulatorních technologií neboli regtechu. Legislativa a technologie tak dnes představují dva nedůležitější trendy měnící tvář globálních financí.

 


Banky se musí nové vlně legislativních požadavků buď přizpůsobit a svézt se na ní, ale náklady budou nevyhnutelně narůstat, což pro každou globální společnost představuje problematickou situaci.
A právě to je důvod, proč se regulatorní technologie stávají ve finančním sektoru novou zásadní oblastí. Tam, kde se fintech často používá k popisu řešení, která mají za úkol provést revoluci ve finančních službách, regtech nabízí technologie, které efektivně umožní splnit i složité legislativní požadavky a tím podpořit řízení rizik a posílit dodržování legislativy. Za několik let se regtech stane nezbytnou součástí hodnotového řetězce.

 

Regtech se neomezuje jen na finanční sektor, ale má potenciál ovlivnit celou řadu odvětví. Vzhledem k tomu, že finanční odvětví je jedním z nejregulovanějších na světě, představuje přirozený prostor pro vývoj a testování inovativních řešení v oblasti regulatorních technologií. V Saxo Bank považujeme technologie za jádro našeho obchodního modelu už od prapočátků internetu a náš přístup k investičním technologiím aplikujeme i na řízení rizik a rámec legislativního souladu banky. To jsou u většiny bank oblasti považovaná za nákladová centra obchodního modelu. Rozhodli jsme se proto zvolit jiný způsob, jak technologie používat, a díky tomu jsme přeměnili dřívější nákladová centra na zdroje příjmů a nositele konkurenční výhody.

 

Pro finanční společnosti není dnes rozhodující jen získat přístup na globální kapitálové trhy a k obchodní a investiční infrastruktuře, ale především posílit nabídku pomocí efektivně fungujících regulatorních technologií a řešení pro řízení rizik. Potom se například robotický poradce může zaměřit výhradně na skvělé služby klientům a rozdělení aktiv, zatímco partner, jako je Saxo Bank, může poskytnout nejen přístup na globální kapitálové trhy, ale i systémy pro podávání hlášení, sledování finančních zločinů a řízení rizik.

 

Pokud finanční instituce nedokáží využít nových technologií pro efektivní řešení legislativních požadavků, znamená to, že si nevšímají měnícího se prostředí okolo nich. Snaha plnit požadavky regulatorních orgánů prostřednictvím manuálních procesů znamená, že organizace je daleko více náchylná k lidským chybám a ztrátám informací mezi klíčovými částmi firmy. Je potřeba využít nové technologie, jako je strojové učení a umělá inteligence, např. ke zvýšení schopnost odhalovat finanční zločiny, nebo pro automatické skenování tisíců transakcí. Díky strojovému učení vylepšíte své algoritmy a najdete nové vzorce, které by byly manuálně velmi obtížné nebo časově náročné.

 

O autorovi:
Steen Blaafalk působí ve společnosti Saxo Bank jako globální finanční a kontrolní ředitel a je členem správní rady. Zodpovídá za veškeré právní záležitosti, soulad s předpisy, finance, řízení rizik a klientské a obchodní informace v rámci Saxo Bank.

Globální online investiční banka

Skupina Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Už téměř 25 let poskytuje jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím svých technologií a zkušeností. Mnohokrát oceněné obchodovací platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

Více informací na:www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688