TNBiz (TN.cz)
Investice  |  24.12.2018 01:38:11

Firmy ve velkém berou důchodce. Jsou spolehliví a pracovití

Rekordně nízká nezaměstnanost donutila zaměstnavatele prázdná místa zaplnit po svém, ve velkém začali přijímat důchodce. V České republice jich je v současné době zaměstnáno téměř půl milionu a podle odborníků jejich počty budou dál růst. Zaměstnavatelé si je nemohou vynachválit.

Pošťačka, prodavačka anebo třeba recepční. Právě na těchto pozicích můžeme důchodce potkávat stále častěji. "Zájem vzrůstá úměrně tomu, jaký je nedostatek lidí na trhu. Další oblastí, kde je o důchodce zájem, jsou zejména ve velkých městech. Například školství, spousta učitelek důchodového věku ještě učí," říká Alžběta Honsová, mluvčí pracovní agentury.

Pracující důchodkyní je i osmašedesátiletá Zdeňka Suková. Na poště ji zákazníci mohou potkávat už dvacet let a prý rozhodně neplánuje skončit. "Mám dobrý pocit, že mi to myslí, navíc mám ráda lidi. Tu práci mám taky ráda," říká Zdeňka.

 

"Na České poště pracuje přibližně 30 tisíc lidí, z toho necelých 1500 nad věkem 60 let. Jsme rádi, že můžou například i mentorovat mladší kolegy," tvrdí Matyáš Vitík, mluvčí České pošty.

 

Obrovský zájem o starší lidi mají i majitelé a provozovatelé obchodů. Důchodci tam často pracují na pozicích prodavačů. "Práce mě baví. Pracuji tady už patnáct let. Sedm let z toho jsem v důchodu. Ta práce mě naplňuje, jsem ráda mezi lidmi," říká Marie Kurková prodavačka. "Tito kolegové jsou pro nás velmi spolehliví, pracovití, většinou mají letitou zkušenost a v neposlední řadě i prvotřídní zákaznický servis," doplňuje Olga Lukešová, ředitelka obchodního domu.

 

Starší lidé jsou podle odborníků pro zaměstnavatele obrovskou příležitostí. Oproti mladým lidem na pozicích vydrží i další roky, nemají totiž potřebu šplhat v kariérním žebříčku. "Tento trend bude pokračovat i v příštích letech a desetiletích kvůli stárnutí populace," myslí si ekonom Lukáš Kovanda.

 

Pro řadu důchodců je práce jejich koníčkem. Oceňují ale i finanční ohodnocení. Vedle důchodu si tak přijdou na další peníze, za které mohou například cestovat.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688