Patria (Patria Finance)
Investice  |  23.12.2018 09:48:44

Víkendář: Havlův odkaz má hluboké kořeny

I když od jednoho z nejznámějších projevů Václava Havla uplynulo už dvacet jedna let, mnozí se obávají, že Česká republika je stále v zajetí „blbé nálady“, o které v něm hovořil. Jak připomíná Politico, Havel tehdy mimo jiné narážel na to, že řada lidí opět přestala věřit těm, kteří se drželi u moci, a začali se starat spíš o vlastní prospěch namísto blahobytu celé společnosti. On sám byl ale podle Politica v té době již osobností, která budila rozporuplné pocity, na kterou útočili pravicoví extrémisté, ale i někteří politici z tradičních politických stran či běžní lidé. Jeho zastánci ovšem zmíněný projev vnímali jako trefný popis tehdejšího stavu společnosti.

Politico tvrdí, že s ohledem na současný stav naší domácí politiky „je lehké pochybovat o tom, zda z Havlova morálního idealismu ještě něco zbylo... a zda není jeho projev o blbé náladě aktuálnější než kdy jindy“. Michael Žantovský, který byl Havlovým blízkým přítelem a napsal jeho životopis, říká, že z něj cituje více než kdy jindy. Podle jeho názoru Havlovy morální úvahy nenacházejí u současných politiků živnou půdu. Nicméně „v celé populaci je Havlův odkaz stále hluboce zakořeněný navzdory tomu, co někdy slyšíme nebo čteme na sociálních sítích“.

Ne všichni ale zastávají podobný názor. Bývalý ministr obrany Alexandr Vondra, který působil i jako Havlův poradce, se domnívá, že jeho idealismus je ve světě dnešní realpolitiky nepopulární. Vondra říká, že stejně jako se v cyklech pohybuje ekonomika, pohybují se v nich i morální hodnoty. Dnes se podle něj nacházíme ve fázi, kdy je důležitá moc a síla. Takže pokud hledáme Havlovo dědictví, bude to hledání složité. A jestliže by Havel na prezidenta kandidoval dnes, pravděpodobně by podle Vondry zvolen nebyl.

Konzervativec z Evropského parlamentu Jan Zahradil zase tvrdí, že Havlovo trvání na vysokých morálních standardech mu u mnoha lidí přineslo nevraživost. „V komunistické straně bylo 1,5 milionu Čechů a ti měli po krk toho, co považovali za Havlovu moralistickou pózu,“ míní Zahradil. Vondra k tomu dodává, že Havel pomáhal položit samotné základy současné demokracie, kterou „nemohou zničit ani někteří politici, kteří jsou dnes u moci“.

Politico si všímá toho, že ve výloze jednoho z obchodů blízko centra Prahy visí velký plakát s Havlovou fotografií a nápisem „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí“. Vlastníkem obchodu je Miroslav Picmaus, který tvrdí, že plakát do výlohy pověsil hlavně kvůli vlastnímu rozladění nad výsledky voleb roku 2017. Dodává, že mnoho lidí na plakát reaguje negativně, chodí si k němu stěžovat, někteří na sklo plivou. Jiní ale ukazují, že se jim nápad líbí a ptají se po možnosti jeho koupě. Picmaus dodává, že „Havlovy myšlenky jsou stále velmi důležité, zejména dnes“.

Zdroj: Politico

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688