Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  22.12.2018 07:34:04

Víkendář: Čínský marxismus by měl „zářit paprsky pravdy“ ještě více než doposud

Čínský prezident Si Ťin-pching čelí podle New York Times „prohlubujícím se tenzím v zahraničí a rostoucím obavám na domácí půdě“. Když tak před několika dny hovořil při příležitosti čtyřicátého výročí počátku reforem v zemi, nejeden investor a analytik doufal ve zmínku další liberalizace a uvolnění tenzí mezi Pekingem a Washingtonem. Dostavilo se ale zklamání, na které asijské trhy reagovaly okamžitým poklesem. Prezident totiž namísto liberalizace hovořil o nutnosti udržení moci komunistické strany a její kontroly nad ekonomikou a společností.

Podle NYT prezident neposkytl žádné konkrétnější vodítko ohledně řešení současných ekonomických problémů, namísto toho jen vágně zmínil „hospodářské a diplomatické výzvy“. A hlavně zdůrazňoval, že stranická dominance je nutnou podmínkou pro pokračování transformace v následujících desetiletích. Podle jeho názoru prvních 40 let změn ukazuje, že strana si musí udržet kontrolu „nad všemi úkoly“, protože úspěchů bylo dosaženo „přesně díky centralizovanému a jednotnému vedení“.

NYT tvrdí, že Si Ťin-pching vládne se stejnou mocí jako předchozí straničtí vůdci, ale posilování stranické kontroly nad společností může ukazovat, že „na nejvyšších úrovních se objevuje nejistota“. Peking také čelí tlaku Spojených států, který se například projevil zatčením vysoké manažerky společnosti Huawei. Prezident tak ve svém projevu zmínil, že Čína „nikdy nedosáhne rozvoje tím, že bude obětovat zájmy jiných zemí“, ale zároveň „neupustí od svých legitimních zájmů a práv“. K tomu přidal proslov o větší otevřenosti a asertivitě, o silných státních společnostech a zároveň o prosperujícím soukromém sektoru.

Yuen Yuen Ang z University of Michigan tvrdí, že čínská vláda má nyní mnoho priorit, řada jejích cílů je ale ve vzájemném rozporu. A „pokud je prioritou vše, není jí nic“. Čínský prezident před riziky a výzvami ve svém projevu varoval, ale zároveň požadoval oživení marxisticko-leninské doktríny. To by mělo proběhnout způsobem, který by ji učinil atraktivní pro mladší generaci, aby „dnešní čínský marxismus zářil paprsky pravdy“. „Uvidí se, zda tento projev uklidní čínské firmy, jejichž vedení si stěžuje na velkou daňovou zátěž, intervence ze strany vládních úředníků či banky, které raději půjčují velkým státním korporacím, aby si zajistily vliv „stranických špiček“, píše NYT.

Ding Xueliang z University of Science and Technology v Hong Kongu velkým optimistou není. Zaměřuje se na analýzu čínských ekonomických reforem a tvrdí, že vysoko postavení úředníci a politici „nemají jasnou představu o dalším směru“. Soudí tak na základě toho, že „ani jediný člověk, se kterým v Číně za poslední rok hovořil, neměl jasnou představu o další fázi“. K tomu podle NYT vláda blokuje zveřejňování některých ekonomických dat poté, co hospodářství začalo zpomalovat. Čínský prezident ale ve svém projevu hlavně zdůrazňoval, že jeho země nyní v podstatě nezná hlad a pryč jsou doby, kdy bylo jídlo a oblečení na příděl. Následně sliboval větší otevření trhů, ale podle některých názorů jsou podobná prohlášení v rozporu se snahou vlády o udržení stability.

Zdroj: New York Times

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Čt 14:27  Akcie Barclays po pozitivních výsledcích za 1Q24 rostou o 4% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Čt 10:51  OPAP: Dnes se koná valná hromada akcionářů Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688