TNBiz (TN.cz)
Investice  |  21.12.2018 15:19:34

Silné sněžení a vydatný déšť. ČHMÚ vydal varování na další dny

Sníh, déšť a vítr. Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) vydali varování pro pátek i celý víkend.

Od pátečního odpoledne a večera má pro Liberecký, Královéhradecký, Pardubický, Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj a pro Vysočinu platit výstraha před silným sněžením. Každou hodinu mohou připadnout až 3 centimetry nového sněhu. Varování platí od páteční třetí do osmé hodiny.

“Komunikace mohou být nesjízdné, může nastat zhoršená dohlednost a hrozí možnost vzniku kalamitní situace. Doporučuje se vzít v úvahu možnost náhlého poklesu dohlednosti a náhlé tvorby sněhové pokrývky a přizpůsobit tomu rychlost jízdy. Vhodné je i sledovat předpověď počasí a dopravní zpravodajství,“ sdělili meteorologové z ČHMÚ.

V Jihočeském kraji naopak může vydatně pršet. Mezi páteční jednou hodinou odpoledne a sobotním polednem může napršet až 50 milimetrů. “Existuje možnost zvýšeného odtoku vody z krajiny a průtoku vody přes komunikace. Hrozí snížená viditelnost a riziko aquaplaningu. Za deště je třeba snížit rychlost jízdy autem a jet velmi opatrně. Doporučuje se nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst,“ varovali meteorogové.

Od páteční jedné hodiny odpoledne se v Jihočeském a Plzeňském kraji dá očekávat první stupeň povodňové aktivity, a to v důsledku tání a dešťů na Šumavě. Varování trvá až do neděle do poledne. První stupeň povodňové aktivity znamená, že se mohou zvýšit hladiny řek, voda, se ale ještě nevylévá z koryta. Stromy mohou být v podmáčené půdě vratší. Meteorologové doporučují sledovat stránky ČHMÚ kvůli aktuálním změnám.

Od páteční třetí hodiny odpoledne platí rovně ž varování před silným větrem. Ten může dosahovat rychlosti až 70 kilometrů za hodinu. Výstraha platí až do soboty do šesté hodiny večer pro Hlavní město Prahu, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký kraj, Královéhradecký, Pardubický, Olomoucký a Moravskoslezský kraj a pro Vysočinu.

Při takto silném větru hrozí poškození stromů a lesů a menší škody na budovách. Hrozí také nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi, možné komplikace v dopravě. “Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky a podobně. Je třeba dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách je vhodné omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií,“ uvedl ČHMÚ.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688