TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  21.12.2018 10:21:11

Trumpa opouští další klíčový muž. Končí ministr obrany Mattis

Ministr obrany Spojených států James Mattis ve čtvrtek večer tamního času oznámil rezignaci. V dopise, který prezidentovi Donaldu Trumpovi poslal, uvedl, že Trump má právo mít ministra obrany, který má podobný pohled na svět jako prezident. Mattis skončí v únoru.

Ve svém rezignačním dopise ministr obrany Mattis zmiňuje jeho pohled na význam aliancí a spojenectví. "Jedna z mých základních představ je, že síla nás coby národa je dána naším unikátním systémem aliancí a spojenectví. Nemůžeme chránit naše zájmy a plnit naší roli bez podpory silných aliancí a bez projevování respektu našim spojencům," uvedl Mattis.

"Máte právo mít ministra obrany, jehož pohled více odpovídá vašemu v této a v dalších otázkách. Věřím, že je správné, abych odstoupil ze své funkce. Skončím k 28. únoru 2019, to vám poskytne dost času na nominování a potvrzení mého nástupce," dodal Mattis.

Trump v minulosti útočil na spojence, zejména z NATO, že neplní své závazky, především pokud jde o výdaje na obranu. Ty by v zemích NATO měly činit 2 % HDP, což většina států, včetně České republiky, neplní.

Rezignace přišla jen pár hodin poté, co Trump na twitteru oznámil stažení amerických pozemních sil ze Sýrie. Americká média navíc přišla s informací, že Trump připravuje stažení poloviny vojáků z Afghánistáu. Stažení ze Sýrie kritizovali spojenci, například Francie nebo Velká Británie. Nesouhlasil s ním ani Mattis.

Mattisův odchod potvrdil na twitteru i Donald Trump. "Během Jimova působení jsme dosáhli velkého pokroku, hlavně v otázce nákupu nových zbraní. Generál Mattis mi byl velkou oporou ve snaze přimět spojence a další země, aby se podíleli na plnění svých závazků," tweetoval americký prezident.

Odchod bývalého generála námořní pěchoty, který Spojené státy zastupoval v říjnu v Praze při oslavách 100. výročí vzniku samostatného Československa, překvapil i americké zákonodárce. Bez ohledu na to, jestli jde o republikány nebo demokraty, nad Mattisovou rezignací vyjádřili politování.

"Zrovna jsem si přečetl rezignační dopis generála Mattise. Je naprosto jasné, že míříme k sérii hrubých politických chyb, které ohrozí náš národ, poškodí naše aliance a posílí naše nepřátele," uvedl republikánský senátor z Floridy Marco Rubio. Kritizoval Trumpův záměr stáhnout americká vojska ze Sýrie. Podle Rubia v takovém případě Kurdové budou muset místo s Islámským státem bojovat s Tureckem, což umožní ISIS znovu dobít území.

Podle budoucí předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové, která se funkce ujme v lednu, byl Mattis zárukou pro ty, kteří se obávali, jakým směrem se Trumpova administrativa ubírá. "Jeho rezignační dopis je postavený na principech, na principech, které ho přivedly k tomu, že se rozhodl tuto vládu opustit. To by nás všechny mělo znepokojovat," napsala Pelosiová.

Mattis není prvním z důležitých členů vlády, kteří již od Trumpova nástupu do úřadu v roce 2017 skončil ve funkci. Trump odvolal ministra zahraničí Rexe Tillersona, na prezidentovu žádost rezignoval ministr spravedlnosti Jeff Sessions, ve funkci skončil také šéf prezidentské kanceláře Reince Priebus. Na konci roku opustí post velvyslankyně při OSN Nikky Haleyová.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688