MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Zákony a právo  |  19.12.2018 23:28:26

Poslanecká sněmovna schválila „zákon roku“

Poslanecká sněmovna dnes schválila návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2019. Celkové příjmy státního rozpočtu pro příští rok jsou navrženy ve výši 1465,3 mld. , celkové výdaje dosáhnou 1505,3 mld. . Výsledný deficit státního rozpočtu na rok 2019 dosahuje 40 mld. a je o 10 mld. nižší než deficit schváleného zákona o státním rozpočtu pro letošní rok.

Zákon o státním rozpočtu vytváří rámec pro plnění programových cílů vlády. Právě schválený rozpočet umožní rekordní zvýšení důchodů i navýšení platů profesím, které byly dlouhodobě podhodnoceny. Prioritou jsou také investice do dopravní infrastruktury, školství, ale i vědy a výzkumu, které se nám v budoucnu vrátí“ uvedla ministryně Schillerová ke schválenému rozpočtu.

Celkové kapitálové výdaje jsou pro rok 2019 rozpočtovány ve výši cca 122 mld. , což je o více než 30 mld. více než v roce 2018. K meziročnímu nárůstu dochází u kapitálových výdajů, které jsou kryty příjmy z rozpočtu EU, a to o více než 10 mld. . V případě tuzemských kapitálových výdajů je nárůst o cca 22 mld. na úroveň cca 80 mld. . Právě zvyšování státního podílu výdajů na investice je jedním z cílů současné vlády, čímž navazuje na trend, kdy od roku 2014 soustavně navyšuje kapitálové výdaje z národních zdrojů.

Meziročně vzrostou výdaje na důchody o rekordních 38,1 mld. na úroveň bezmála 472,5 mld. a to zejména vlivem zvýšení průměrného starobního důchodu o 900 od 1. ledna 2019. Pro důchodce starší 85 let je schváleno zvýšení procentní výměry důchodů o dalších 1 000 . Průměrný starobní důchod tak po zvýšení bude činit 13 286 .

Dochází také k navýšení národních zdrojů Státního fondu dopravní infrastruktury. Národní výdajový rámec fondu činí 65,5 mld. , což představuje meziroční navýšení o 11,7 mld. . Celkové výdaje Státního fondu dopravní infrastruktury jsou rozpočtovány ve výši 84,2 mld. .

V souladu s Programovým prohlášením vlády došlo k zavedení nové slevy z jízdného ve vlacích a autobusech pro seniory, děti, žáky a studenty. V souvislosti s tímto opatřením je na kompenzace dopravcům v příštím roce rozpočtováno 6 mld. .

Celkové výdaje kapitoly Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy jsou navrženy v objemu 205,8 mld. a oproti roku 2018 se jedná o nárůst o 29,6 mld. . Toto navýšení je směrováno především na nárůst platů pedagogů a nepedagogů, dále na výdaje spojené s inkluzí, na provoz mateřských škol, na pokrytí zvýšení počtu dětí a žáků a na financování reformy regionálního školství.

V oblasti veřejných vysokých škol dochází k navýšení výdajů pro rok 2019 o 2 mld. , což mimo jiné umožní nárůst počtu studentů přijímaných do prvních ročníků lékařských a pedagogických fakult vysokých škol.

Také sport si v příštím roce polepší o 2 mld. na celkový objem 8,4 mld. . O 1,5 mld. více směřuje v příštím roce na výzkum, vývoj a inovace, pro které je v rozpočtu vyčleněno celkem 42,1 mld. .

Posílena bude také oblast obrany a bezpečnosti. Kapitola Ministerstva vnitra je navýšena o 5,4 mld. , které jsou určeny zejména na kapitálové výdaje na bezpečnostní opatření v ČR. Výdaje Ministerstva obrany jsou navýšeny o 7,8 mld. na celkových 66,7 mld. , tj. 1,19 % HDP.

Státní rozpočet na rok 2019 meziročně navyšuje platby státu do veřejného zdravotního pojištění o 3,5 mld. na celkovou částku 73,3 mld. .

Prioritou státního rozpočtu je také platová politika. Výdaje na platy a ostatní platby za provedenou práci rozpočtované v organizačních složkách státu a státních příspěvkových organizacích jsou pro rok 2019 rozpočtovány v objemu 209,8 mld. , což představuje zvýšení o 23,3 mld. proti roku 2018.

Zároveň rozpočet řeší problém s vysokým počtem neobsazených míst ve státní správě. I na tato místa totiž rezorty dostávají peníze na platy a pojistné, které potom ale používají na odměny. U úřadu, kde byl na konci 1. čtvrtletí 2018 počet neobsazených míst přes 3 %, se do státního rozpočtu 2019 promítlo odebrání výdajů na platy pro tato neobsazená místa. Pokud těchto neobsazených míst bylo více než 5 %, byla tato místa úplně zrušena. Díky tomu došlo k redukci přibližně 1300 funkčních míst, což představuje úsporu cca 3,4 mld. . Opatření se netýká regionálního školství a dalších vybraných kapitol. Stejný postup byl proveden i u zaměstnanců placených z prostředků EU a finančních mechanismů, což představuje snížení o dalších asi 160 míst.

Státní rozpočet byl sestaven v plném souladu s fiskálním pravidlem zohledňujícím střednědobý rozpočtový cíl vyplývající z evropské legislativy, podle kterého by úroveň strukturálního salda, tedy salda očištěného o vliv ekonomického cyklu a jednorázová či jiná přechodná opatření, neměla činit méně než minus 1 % HDP. Očekáváme přitom, že strukturální saldo v ČR dosáhne v roce 2019 přebytku 0,5 % HDP.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688