Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  18.12.2018 11:51:53

Odhady se potvrzují: Prodej nových bytů letos v Praze kvůli pomalému povolování výrazně klesne na pouhých 4 900 jednotek


V Praze se letos prodá jen asi 4900 nových bytů celkem za 28 miliard korun. Přesně se tak naplňují dlouhodobé obavy developerů. Několik let trvající problémy se zcela nedostatečným povolováním nové výstavby si totiž vybírají svou daň. I přes ekonomickou konjunkturu a stále velmi vysokou poptávku po novém bydlení se počty prodaných bytů meziročně sníží o 11 procent. Vzhledem ke zhruba 15procentnímu nárůstu cen za poslední rok budou tržby z jejich prodejů klesat pomaleji, zhruba o čtyři procenta. Tato čísla vycházejí z prognózy největšího rezidenčního stavitele Central Group.       

„Pokles prodeje nových bytů pod hranici 5000 je jednoznačným ukazatelem toho, že v Praze není něco v pořádku. Poptávka je stále vysoká, ale nové byty přestávají být pro střední třídu dostupné. Přitom by se mělo stavět alespoň 10 tisíc bytů ročně, aby Praha zvládla absorbovat příliv nových obyvatel, pokryla deficit z minulých let a zajistila také obnovu stárnoucího bytového fondu,“ řekl šéf Central Group Dušan Kunovský. Jen oficiální statistikou zaznamenaný růst počtu obyvatel dosahuje 14 tisíc ročně. Přitom letos počet nově povolených bytů se bude zřejmě podobně jako loni pohybovat kolem 2500. Například v říjnu stavební úřady v celé Praze nepovolily ani jediný nový bytbytovém domě.

 

Od poloviny roku 2015 narostly ceny nových bytů v Praze o zhruba 60 procent. Letos se cenový růst zpomalil na meziroční úroveň asi 15 procent především proto, že nabídkové ceny již překročily stotisícovou hranici a nové byty se tak staly pro velkou část střední třídy v podstatě nedostupné. Když Central Group začátkem roku predikoval, že omezené povolování zvedne ceny až ke stotisícové hranici za m2, jen málokdo tomu věřil. Dnes se však odhady Central Group potvrzují. Navíc poptávku deformují nesmyslné restrikce ČNB, které v umělé snaze řešit necelá dvě procenta problémových případů znemožní pořízení vlastního bydlení až třetině klientů, kteří na hypotéky dříve bez problémů dosáhli. 

Fakt, že neklesají jen počty prodaných bytů, ale i celkové příjmy z prodeje jasně svědčí o tom, že to nejsou developeři, kdo prodeje uměle přiškrcují, aby dosáhli vysokých cen. Je totiž jen těžko představitelné, že by se sami připravili o více než miliardu tržeb. „Naší hlavní klientelou vždy byla střední třída a ta v našich bytech i nadále bydlí, nyní ale častěji formou dlouhodobého pronájmu. Těmi, kdo si nové byty mohou dovolit, jsou totiž v poslední době stále více investoři. A to není pro zdravý trh správné,“ vysvětlil Kunovský.    

  

Ceny zvyšují miliardy umrtvené v pozemcích a dražší stavební práce

Nezanedbatelným důvodem růstu cen jsou neustále se zvyšující náklady. Neúměrně rostou ceny stavebních prací, a to s ohledem na konjunkturu a s ní související katastrofální nedostatek stavebních kapacit. Značný vliv má také nepředpokládaně vysoký růst cen stavebních materiálů a technologií v některých případech až o čtvrtinu ročně. Náklady dále zvyšují miliardy korun dlouhodobě umrtvené v nerozvíjených pozemcích a brownfieldech. Pokud by pražský trh nebyl deformován uměle omezenou nabídkou, ceny by sice v důsledku vyšších nákladů rostly také, zdaleka ale ne současným tempem. Kvůli paralyzovanému povolování nových staveb jsou aktuální ceny bytů v Praze o 10 až 15 procent výše, než by tomu bylo při dostatečné nabídce. 

Situace dopadá na všechny firmy na trhu, a to včetně Central Group, který je i nadále s přehledem největším domácím rezidenčním stavitelem. Firma tak v letošním roce podle odhadů prodá kolem 880 bytů, domů a parcel, což by byl meziroční pokles asi o 13 procent. Příjmy z prodeje budou činit řádově 4,5 miliardy. I přes nárůst cen tak příjmy klesnou podobným tempem jako prodeje. Důvodem je daleko větší prodej menších bytů o dispozicích 1+kk a 2+kk oproti předchozímu roku a na druhou stranu menší podíl nových luxusních projektů. 

Zdroj: TZ Central Group

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688