Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.12.2018 18:23:46

Hodnota se skrývá tam, kde jí málokdo hledá

Náš týden s tipy od Goldman Sachs dnes zakončíme dalšími akciemi doporučovanými pro rok 2019. Banka za dobré kandidáty považuje vedle v úterý a středu zmíněných titulů i Biogen, Cognizant Technology Solutions, a TJX Companies. Dnes se podíváme na TJX, bude mimo jiné tematicky zapadat do včerejší úvahy. A pro příští týden zbude ještě jedna společnost, která je, jak uvidíme, jakousi akcií o akciích.

TJX Companies vlastní diskonty TJ Maxx, Marshalls, HomeGoods a další. Guggenheim, který vidí akcii podobně pozitivně jako GS, tvrdí, že tento diskontní segment retailu je zajímavý, protože získává zákazníky a podíl na trhu. TJX by podle něj dokonce měla do pěti let generovat tržby ve výši 50 miliard dolarů. Na volném toku hotovosti by prý firma měla vydělávat 2,5 miliardy dolarů a to by jí spolu s hotovostí repatriovanou ze zahraniční mělo dát prostor pro štědrou výplatu dolarů akcionářům.

Nadšení ovšem možná trochu chladí následující tabulka. Podle ní sice firma dokázala během posledních pěti let zvyšovat tržby v průměru o necelých 7 %, ale její provozní tok hotovosti a volný tok hotovosti (to, co zbude po investicích), stagnoval, či klesal. Mimochodem, pokud vyjdeme z tržeb roku 2018 a necháme je růst na úrovni historického standardu (tj. oněch necelých 7 %), dostaneme se blízko oněch 50 miliard. Takže tu hovoříme „jen“ o tom, že firma bude dál schopná dělat to, co doposud. Což ovšem v kontextu retailu není malé „jen“.



Zdroj: Morningstar

Relativně pozitivně se o TJX vyjadřují analytici Morningstar. I oni se domnívají, že přes bouřlivé období, kterým retail prochází, by firma měla být schopná udržet si a dokonce získávat zákazníky. Tvrdí, že tržby by měly růst zhruba 5% tempem, provozní marže by se v následujících deseti letech měly držet kolem 11 %. TJX má prý výhodu ve své flexibilitě, managementu zásob a nevyžaduje od dodavatelů podmínky podobné tomu, co chtějí středněproudé maloobchody.

To vše znamená, že firma je schopná dosahovat výjimečných nákupních cen a následně prodávat za ceny o 20 – 60 % nižší než konkurence v podobě onoho středního proudu. Tato konkurenční výhoda by prý měla být dlouhodobě udržitelná a zafunguje i při expanzi v Evropě a Asii. Pokud by tomu tak skutečně bylo, byl by to podle mne při tlaku, kterému retail čelí, obdivuhodný výkon. A vedl by ke skryté hodnotě tam, kde by ji dnes možná málokdo hledal (pokud by bylo dosaženo nastíněného růstu a ziskovosti – viz níže).

Firma se nyní pyšní kapitalizací ve výši necelých 57 miliard dolarů. Pokud bychom vzali volný tok hotovosti generovaný za posledních 12 měsíců (2,5 miliardy dolarů) a nechali jej růst o oněch 5 % (s předpokladem stabilních ziskových a cash flow marží), tak současná hodnota tohoto toku hotovosti dosahuje 128 miliard dolarů. Trh tedy podobným optimismem jako Morningstar (či jaký naznačuje historie) ohledně růstu tržeb/udržení marží asi netrpí. Kapitalizace implikuje spíše růst ve výši kolem 3,5 %, nebo nižší výchozí cash flow (než oněch 2,5 miliard).

Včera jsem tu psal o Dollar Tree, který je svým diskontním zaměřením podobný TJX, ale vývoj ceny jeho akcie ukazuje, že nyní by se o něj měli zajímat spíše kontrariáni. TJX se naopak za poslední rok veze na vlně zájmu – zatímco první titul asi 20 % ztrácí, druhý více než 20 % získává.





Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688