TNBiz (TN.cz)
Doprava  |  13.12.2018 15:00:49

Ministr viní z kolapsu kamioňáky, dopravci naopak silničáře a policii

Kvůli dopravnímu kolapsu na dálnici D1, který trvá i ve čtvrtek, se sešel ministr dopravy Dan Ťok s generálním ředitelem ŘSD Janem Kroupou a ředitelem dopravní policie Tomášem Lerchem. Ministr na tiskové konferenci obvinil z problémů řidiče kamionů, kteří jsou podle něj neukáznění a dělali si v kolonách pauzy. Sdružení Česmad už dříve z celé situace naopak obvinilo ŘSD a policii.

Spor o tom, kdo může za kolaps na dálnici D1, který už se třetí den opakuje, nabírá na intenzitě. Už v úterý večer začalo hustě sněžit a doprava v opravovaném úseku na Vysočině se beznadějně zasekla. Řidiči v kolonách stáli i 14 hodin.

Někteří z řidičů kamionů v dlouhých kolonách dělali nařízené pauzy, což ale výrazně komplikovalo práci sypačům, které se kvůli stojícím autům nemohly na dálnici dostat a celou komunikaci prosolit.

Sdružení dopravců Česmad ve čtvrtek dopoledne obvinilo z problémů ŘSD a policisty. "Neschopnost ŘSD již ohrožuje celé hospodářství," stojí hned v úvodu tiskové zprávy. Podle Česmadu i přes zpřesňující předpověď prakticky nikdy nejsme svědky adekvátních opatření. Stejně beznadějně podle sdružení působili správci komunikace a příslušníci policie, kteří na situaci včas nezareagovali.

"Vrcholem arogance je pak sdělení mluvčí ŘSD, že profesionální řidiči měli situaci předvídat a sjet z dálnice. Copak tato organizace ani netuší, že žádné objízdné trasy k D1 pro kamiony neexistují, že za dvacet let se jí dvoutisícový deficit parkovacích míst nepodařilo snížit ani o jedno stání, naopak stále narůstá," stojí v prohlášení.

Po dnešním jednání se vůči prohlášení Česmadu ihned ohradil ministr dopravy Dan Ťok. Podle něj je povinností řidičů, aby uvolnili dálnici, což se v tomto případě nedělo.

Tomáš Lerch zdůraznil, že hlídky musely v kolonách řidiče kamionů budit. To se opakovalo i během dnešního dopoledne. Kromě toho zkomplikovaly situaci technické problémy, u jednoho z řidičů to byly dokonce problémy zdravotní.

Kolaps dálnice D1 řeší také kraj Vysočina, který pošle ministrovi dopravy Danu Ťokovi dopis požadující posunutí svodidel a další úpravy v úseku mezi 90. a 104. kilometrem.

Jan Kroupa uvedl, že v souvislosti s opravovaným úsekem jsou problémy se zhotovitelem, který nedbá pokynů ŘSD. Na uzavřený úsek v současné chvíli není možné pustit veřejnou dopravu.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688