Tipy pro lepší soužití: jak v domácnosti eliminovat zvířecí chlupy a alergeny?

Nepodceňujte pravidelný úklid Sdílíte-li domácnost se zvířecím mazlíčkem, máte v prachu také zvířecí alergeny. Ty mají velmi malé rozměry a dostanou se tak téměř všude. Nejčastější jsou alergie na kočičí a psí alergeny. Ty pocházejí ze zvířecích slin, moči, potu a lupů, usazují se v srsti a po zaschnutí se uvolňují do místnosti. V domácnosti tak zůstávají i měsíce poté, co v ní bylo zvíře naposledy.

Základem je péče o srst

Eliminovat zvířecí chlupy a alergeny lze za pomoci speciálních přípravků a pravidelné péče o zvířecí srst. Dobrou prevencí u hrubosrstých psů je trimování, u psů s dlouhými či krátkými chlupy je důležité časté kartáčování. Tím se zbavíte nejen přebytečných chlupů, ale budete také pravidelně rozprostírat kožní maz po srsti, a tím trochu zmírníte její vypadávání.

V době línání vyčesávejte každý den. Během roku pak stačí jednou týdně. Psa je také praktické v období línání vykoupat. Přebytečné chlupy tak zůstanou ve vaně, a ne na vašem koberci.

Pomůže vhodné krmivo

Klíčem ke zdravé srsti je i vhodné krmivo. „Psovi neprospívají granule s obsahem obilnin. Vhodné jsou grain-free produkty, které jsou lehce stravitelné. Volte krmiva s vysokým obsahem masa, ta nejen prospívají zdravotně, ale také zabraňují přesušování pokožky a línání,“ doporučuje odborník na psí výživu Martin Pučálka.

Nepodceňujte pravidelný úklid

Pro domácnost bez zvířecích chlupů a přemnožených alergenů je důležitý také pravidelný úklid, především utírání prachu a časté vysávání. „Jediným opravdu efektivním a nejzdravějším způsobem, jak se při úklidu zbavit prachu a alergenů, je použití centrálního vysavače. Ten totiž veškeré vysávané nečistoty odvádí bez víření dosud nevysátého prachu ihned mimo obytné místnosti. S centrálním vysavačem jednoduše vysajete prach na nábytku, schodech i za postelí, kam se robotický vysavač nedostane a mobilní musíte složitě držet v ruce, protože má krátkou hadici,“ upozorňuje Jiří Najman z Čistýdomov.cz.

Vyzkoušejte elektrostatické rukavice

Praktickým doplňkem jsou i elektrostatické rukavice, které efektivně zachycují zvířecí chlupy a redukují alergeny. Lepkavá vrstva vytvoří elektrostatický náboj, který umožní zachytit všechny zvířecí chlupy tak, že je poté můžete bez problému sebrat a vyhodit. Rukavice pomáhají odstranit zvířecí chlupy z nábytku, textilií a z jiných těžko přístupných míst, kam nedosáhne vysavač.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky