Jan Lener (BrokerConsulting)
Finanční rady  |  11.12.2018 10:42:13

Martin Novák, investiční analytik Broker Consulting: Státní dluhopisy se vrací na scénu

Jistě jste zaznamenali, že Ministerstvo financí přichází s novým projektem státních dluhopisů. Novinkou je, že tato emise je určena pouze pro fyzické osoby. První emise státních dluhopisů je v prodeji již od pondělí 3. 12. 2018. Ministerstvo financí vydává státní dluhopisy k 100. výročí vzniku československé republiky a k 100. výročí československé měny, proto emise dluhopisů nese název Dluhopis Republika.

Cílem tohoto projektu je dle ministerstva nabídnutí nové investiční možnosti pro domácnosti a zvýšení celkového podílu domácností na financování státního dluhu. Podíl domácností na státním dluhu činí 1,32 procent, což je dáno minulými emisemi dluhopisů. Úkolem projektu Dluhopis Republika je navýšení tohoto podílu k hranici okolo 5 procent. To by mělo přinést větší stabilitu při řízení dluhové služby státu a státní dluhopisy pak do budoucna nemusí být pod tak velkým tlakem zahraničních investorů či spekulantů. Toho jsme byli svědky v nedávné minulosti, kdy se výnos státních dluhopisů právě kvůli spekulacím na vývoj kurzu české koruny propadl jednu dobu do záporných čísel.

Podmínky emise

Dluhopis Republika je tzv. reinvestičním dluhopisem, to znamená, že výnos nebude pravidelně vyplácen, ale bude reinvestován do stejné emise dluhopisů. Dluhopis je vydán s dobou splatnosti šest let v nominální hodnotě minimálně 1 000 korun a maximálně pak 1 milion korun. Ministerstvo financí bude ke dni vyhlášení emise také uvádět výši úroku, která bude garantovaná po celou dobu trvání dluhopisu.

Dluhopis ale nemá po celou dobu trvání stejný výnos. Ten se zvyšuje od hodnoty 0,5 % pro první rok až po 4,5 % v roce posledním. Průměrná výše výnosu dluhopisu je 2,07 % p. a., ale před zdaněním. Výsledný průměrný roční výnos tak činí pouze 1,76 %. Dluhopis je pak možné 1krát ročně ukončit a výnos si nechat vyplatit bez sankcí a poplatků. Na daňovou povinnost se toto zvýhodnění nevztahuje.  

Dle vyjádření ministryně Aleny Schillerové na stránkách Ministerstva financí  „… je v plánu nabízet občanům alespoň jeden typ státního dluhopisu  dlouhodobě.". Od 3. 12. 2018 do 1. 7. 2019 bude spuštěna tzv. testovací fáze, ve které občané budou moci dluhopisy nakupovat a ve které se bude vyhodnocovat zájem a spokojenost. Není vyloučeno, že se v budoucnosti můžeme dočkat i emise jiných typů státních dluhopisů. Objednávání první emise dluhopisů bude ukončeno 18. 1. 2019, přičemž emise bude vydána 1. 2. 2019, dále jsou v testovací fázi naplánovány další 2 emise.

Měli byste se o Dluhopis Republika jako investoři zajímat?

Bohužel nabízený výnos státního dluhopisu nepokrývá ani současnou inflaci a z dlouhodobého pohledu  nemusí být příliš zajímavý pro splnění cílů investora, nebo jednorázového uložení prostředků. Na druhou stranu se jedná o velmi bezpečný cenný papír s, dá se říci, garantovanou návratností, a může být zajímavý pro velmi konzervativní investory. Pro splnění dlouhodobých cílů je ale tento dluhopis spíše nevhodný, hlavně s ohledem na jeho výnosový potenciál. Důležité pro případné zájemce je nezapomenout na to, že výnos této emise dluhopisu se každým rokem mění. Chce-li investor dosáhnout maximálního zhodnocení, musí udržet celý 6letý horizont.


Autorem textu je Martin Novák, investiční analytik Broker Consulting


 
Jan Lener

Jan Lener

Ředitel komunikace Broker Consulting. Do Broker Consulting přišel téměř přesně před deseti lety do oddělní komunikace a PR. Od roku 2013 se věnoval také Projektu Reality v Broker Consulting. Ve finančně-poradenskému byznysu působí již od roku 2003, první zkušenosti sbíral jako poradce. V případě, že vás zaujal koncept OK POINT, o němž Jan Lener píše, kontaktujte pro více informací Lenku Slepičkovou na mailu lenka.slepickova@bcas.cz, nebo na telefonu +420 731 537 402.

Broker Consulting

Broker Consulting je jednou z největších poradenských společností na českém a slovenském trhu v oblasti financí a realit. Od roku 1998 získala důvěru více než 600 000 klientů. Poskytuje také služby přes 4 000 firmám. Služby společnosti Broker Consulting poskytuje přibližně 1500 finančních konzultantů ve více než 100 klientských centrech a kancelářích. Společnost přinesla na český a slovenský trh řadu inovací. Jednalo se například o investice do otevřených podílových fondů se zamykáním zisků nebo unikátní produkty životního dopojištění, které umožňují pojistit smrt a invaliditu za zlomek obvyklých cen. Broker Consulting rovněž ve spolupráci s mBank vytváří síť franšízových poboček pod názvem OK POINT, kterých je aktuálně otevřeno 43. Více na www.bcas.cz a na www.okpointy.cz. Navštivte také náš Facebook a LinkedIN Broker Consulting a Facebook a LinkedIn OK POINTů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)

Přečtěte si také:

09.03.2023Energetičtí šmejdi se vracejí na scénu ERÚ (Energetický regulační úřad)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688