Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  10.12.2018 11:44:41

Inflace zpomalila – dočasně! (Analýzy makroindikátorů)

Inflace v listopadu dále zvolnila. Nachází se už pět desetin pod prognózou ČNB. Směrem dolu ji poslaly především ceny potravin. Jádrová inflace naopak sílí. V listopadu se vyšplhala až na 2,6 %. I přes rychlý růst jádrových cen však předpokládáme, že si centrální banka dá se zvyšováním úrokových sazeb v prosinci pauzu. Ke zpřísňování měnových podmínek přistoupí podle naší prognózy v únoru, dále pak v květnu a srpnu.

Listopadová inflace zpomalila z říjnových 2,2 % na 2,0 %. V meziměsíčním srovnání cenová hladina poklesla o jednu desetinu. Za tímto vývojem stály především volatilní ceny potravin, které byly meziměsíčně o 1,2 % nižší. Levnější bylo jak ovoce a zelenina, tak i další potraviny jako maso, cukr či nealkoholické nápoje. Vzhledem k letošní slabší úrodě si však ceny potravin poklesu dlouho neužijí a v následujících měsících zřejmě naberou opačný směr. Trochu překvapivě se do inflace ještě nepromítl výrazný propad ceny ropy na světových trzích. Ta je ve srovnání se začátkem října skoro o 25 dolarů níže. Do spotřebitelských cen se její snížení (na rozdíl do růstu) však přenáší často se zpožděním, a tak tento výrazný propad zřejmě uvidíme až v prosincové statistice. Směrem nahoru šly především ceny v oddíle bydlení. Zde se projevily vyšší ceny nájemného z bytu, vodného, stočeného, elektřiny a tepla.

Jádrová inflace v listopadu v meziměsíčním srovnání přidala další dvě desetiny. V meziročním srovnání se tak již nachází na 2,6 %. Vzhledem k utaženému trhu práce a rychle rostoucím mzdám se na vyšších úrovních bude zřejmě držet i v následujících měsících.

Česká národní banka očekávala listopadovou inflaci na úrovni 2,5 %. Zveřejněná data tak za její prognózou zaostala o pět desetin. To je jeden z důvodů, proč se domníváme, že si centrální banka dá v prosinci se zvyšováním úrokových sazeb pauzu. Ta jí však dlouho nevydrží. Vlivem zdražování cen energií a nízké statistické základny z letošního roku by se inflace hned po novém roce měla vrátit k úrovním okolo 2,5 %. Vysoká zůstane i jádrová inflace. Centrální banka tak bude muset v utahování měnových podmínek pokračovat. Podle naší prognózy k tomuto opatření sáhne v příštím roce celkem třikrát, a to v únoru, květnu a srpnu. Repo sazba by tak na konci příštího roku měla dosáhnout 2,5 %.

Ani v listopadu trh práce nezamrznul

V souladu s naším i tržním očekáváním stagnoval v listopadu podíl nezaměstnaných na říjnových 2,8 %. Za tím se ale skrývá další mírné snížení celkových uchazečů o zaměstnání, kterých bylo v listopadu pouhých 215 tisíc, tedy nejméně za posledních 20 let.

I když je ve srovnání s loňským rokem růst české ekonomiky zhruba poloviční, naše hospodářství stále vyváří nová pracovní místa. Jen za listopad se počet volných pracovních míst zvýšil o téměř 7 tisíc na celkových více než 323 tisíc, což je nevíce v historii časové řady od roku 1991. Na jedno volné pracovní místo připadá pouze 0,7 uchazeče.

Napjatá situace na trhu práce bude přetrvávat. Prosinec bude ve znamení sezónního zvýšení podílu nezaměstnaných. Ten tak letošní rok zakončí na 3,0 %. Mzdy nadále svižně porostou. Po letošním předpokládaném 8,3% růstu nominálních mezd to příští rok bude stále více než slušných 6,5 %.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

04.06.2021Růst mezd v prvním letošním čtvrtletí zpomalil (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
12.10.2020Inflace dál zpomalila díky zlevnění potravin (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
13.08.2020Růst spotřebitelských zatím zpomalit nechce (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688