Stavění jako rodinná záležitost

Rodinný dům v Bratislavském kraji je zvláštní hned v několika ohledech – celý se realizuje ze systému Ytong, včetně vnitřních a vnějších povrchových úprav. Jeho výstavba je skutečně rodinnou záležitostí –projekt podpořil bratr budoucí majitelky, jeden z vítězné dvojice vodních slalomářů z Ria de Janeiro 2016 Ladislav Škantár, který se rozhodl spojit své jméno se značkou prémiového stavebního materiálu a oslovil výrobce stavebního materiálu o spolupráci. Stavbyvedoucím domu je pak švagr majitelů, který na základě svých zkušeností materiál vybral a doporučil jednovrstvé řešení.

„Stavění bylo u nás vždycky rodinnou záležitostí, vyrostli jsme v domě, moje rodina také žije v domku a chtěl jsem pomoci své mladší sestře splnit jejich sen. Když jsme byli děti, nemohla kvůli našemu sportu dělat to, co by třeba chtěla. Zkrátka jezdila s námi tam, kde zrovna byl trénink nebo závody. V tomto cítím vůči ní určitý dluh a protože to mladé rodiny nemají s rozpočtem lehké, rozhodl jsem se pomoct. Stavbyvedoucí jejich projektu plánoval stavět z Ytongu a mě napadlo oslovit firmu o spolupráci,“ vysvětluje svou roli v projektu Ladislav Škantár.

Systémové řešení celé stěny už od základů

Pro obvodové zdivo nízkoenergetického domu zvolili Lambdu YQ šíře 450 mm bez zateplení, pro zvýšení tepelněizolačních vlastností a také celkové kvality provedení výsledné stěny zde budou také finální povrchové vnitřní a vnější úpravy ze systému Ytong. Zatím však probíhá hrubá stavba, na níž je zajímavé už samotné založení. Byla zde totiž použita zakládací tvárnice Ytong Start, která má hydrofobizační vlastnosti. Zakládací tvárnice lze libovolně řezat a upravovat jako běžný Ytong, přesto neztrácejí své vlastnosti. Obecně je Ytong materiál s malým kapilárním vlivem a výška vzlínání se i při dlouhodobém působení vody pohybuje kolem 120 mm. Nasáknutí při krátkodobém vystavení vodě, například při krátkodobém dešti, je kvůli omezenému transportu vody v materiálu jen povrchové. To platí pro běžné výrobky Ytong. Tvárnice Ytong Start mají nasáknutí výrazně sníženo – přibližně na 1/3 oproti nehydrofobizovanému vzorku a vzlínání nad hladinu vody je zanedbatelné. Ytong Start díky tomu účinně zmenšuje množství vody, které vnikne do zdiva stojícího na základové desce po dlouhotrvajícím dešti nebo při tání sněhu. Menší množství vody se rychleji odpaří a stavba bude dřív suchá.

Zvítězila jednovrstva

Nyní stavba pokračuje zděním obvodových konstrukcí z Lambdy YQ 450 mm. „Budoucí majitelé měli jasný požadavek – nechtěli dvakrát platiti firmu, jednou za výstavbu a následně ještě za zateplování. Já s nimi souhlasím, že je zbytečné dělat práci ve dvou krocích. Výhodou tvárnic z Ytongu je také to, že opracovatelnost je vynikající – řešení je tak celkově jednoduché, včetně drážkování a lehké manipulace. Díky jednovrstvému zdění také odpadá řada technologických problémů. Tvárnice vyvážíme, položíme a hotovo, žádná rizika tepelných mostů,“ říká František Bednárik, stavbyvedoucí projektu. Stavbu opět navšvíme po dohotovení hrubé stavby a zahájení povrchových úprav, kdy stavebník i realizátor bude moci vyhodnotit první zkušenosti a výsledky.

YTONG

Kompletní stavební systém Ytong nabízí ucelené řešení pro ekonomicky i ekologicky šetrné stavění. Tento systém je neustále inovován a nyní ke kompletnímu řešení pro hrubou stavbu, který zahrnuje také schodišťové stupně, stropy, střechu i komín, přibylo řešení pro vnější i vnitřní povrchové úpravy.

Tepelněizolační vlastnosti pórobetonu umožňují dosáhnout nízkoenergetického až pasivního standardu i s jednovrstvým zděním bez zateplení, S použitím masivní střechy z Ytongu lze zajistit celoroční tepelný komfort i bez klimatizace.

Pro zvýšené nároky na statiku a únosnost výrobce vyvinul vápenopískové tvárnice Silka splňují nejvyšší požadavky. Nabízí také vlastní řešení pro vnitřní a vnější zateplení pomocí minerálních desek Multipor, které vynikají tvarovou stálostí, nehořlavostí a zdravotní nezávadností. Řešení Ytong v kombinaci s produkty Silka a Multipor tak vyhovuje těm nejvyyšším požadavkům norem v oblasti statiky, tepelné techniky, akustiky a požární ochrany.

Více informací naleznete na: YTONG.CZ



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Okénko bydlení