Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  06.12.2018 09:26:32, aktualizováno 09.12.2018 09:07:32

Ropa zlevnila o 30%, ale PHM v ČR zlevnily jen o 2-3%. Jejich zlevňování bude pokračovat


Zlevňování pohonných hmot v ČR konečně nabralo pořádné obrátky. Dodavatelé a prodejci se zbavili zásob pořízených za vyšší cenu a také je konkurenční boj mezi benzínovými pumpami přiměl snížit své marže tak, aby více odrážely aktuální propad cen ropy na světových trzích. Cena ropy Brent se za uplynulé zhruba dva měsíce, od svého mnohaletého maxima počátkem října, propadla o bezmála třicet procent. Přitom benzín Natural 95 zlevnil u českých čerpacích stanic oproti svému říjnovému mnohaletému maximu pouze o 3,4 procenta (z 33,83 koruny za litr na 32,80), kdežto cena nafty se oproti svému listopadovému mnohaletému maximu zatím snížila jen o 1,7 procenta (z 33,78 koruny za litr na 33,22).

V posledním týdnu zlevnil benzín o 37 haléřů na litr a nafta o 29 haléřů na litr. Rozdíl mezi cenou litru naftu a cenou litru benzínu vylétl během uplynulého týdne, konkrétně v sobotu, na 47 haléřů. To je nejvyšší takový rozdíl za celé období od prosince 2012. Pokles cen nafty tlumí probíhající topná sezóna, jež zvyšuje poptávku po topné naftě, a také fakt, že petrolejová frakce, která se do nafty přidává za účelem dosažení její předepsané kvality, je letos dražší než v uplynulých letech. Celkově je pak cenový pokles pohonných hmot tlumen slabou úrovní koruny vůči dolaru, ve kterém se ropa obchoduje. Česká měna se nyní prodává stále blízko své nejslabší úrovně vůči dolaru za poslední bezmála půldruhý rok, aktuálně je v porovnání s touto úrovní jen o necelé procento silnější.

V příštím týdnu lze očekávat další citelné zlevnění pohonných hmot v ČR. Benzín zlevní o 25 haléřů na litr, kdežto nafta od dvacetník. Ceny ropy na světových trzích se po zmíněném dramatickém propadu od posledního listopadového týdne stabilizovaly. Ropa Brent se prodává za ceny kolem 60 dolarů za barel.

Pro další vývoj cen ropy je určující dnešní vídeňské zasedání kartelu OPEC a přidružených těžařů v čele s Ruskem. Saúdská Arábie, nepsaný lídr kartelu, deklarovala cíl snížit objem těžby ropy celkově o 1,3 milionu barelů denně, což je 1,3 procenta celosvětové produkce. Rijád naléhá na Moskvu, aby ta snížila svoji těžbu až o 300 tisíc barelů denně, na což zatím Rusové nepřistupují. Těžbu chtějí redukovat jen o polovinu daného objemu. K redukci těžby se patrně nepřipojí někteří klíčoví členové OPEC, jako je Irák či Venezuela.

Americký prezident Donald Trump navíc na OPEC tlačí, aby k žádné redukci těžby nepřistoupil. Trump se obává inflačních tlaků, které by opětovný růst cen pohonných hmot a dalších ropných produktů přinesl, a to i v USA. Čím silnější inflační tlaky v americké ekonomice budou, tím spíše bude tamní centrální banka zvyšovat úrokové sazby. Jejich růst podvazuje zhorčuje náladu akciových trhů v USA, což Trump nese nelibě, jelikož donedávna trvající růst burz vydával za jeden z největších úspěchů svého prezidenství. Navíc, pochopitelně, dražší benzín a zároveň padající akcie mohou způsobit odliv části jeho voličů.

Je tedy otázkou, do jaké míry OPEC dnes opravdu těžbu sníží. Podle některých prognóz existuje až 33procentní pravděpodobnost, že dnes k žádnému snížení těžby nedojde. Trump nedávno „podržel“ saúdský režim, zejména pak korunního prince Muhammada bin Salmána, když navzdory volání části amerických politiků neuvalil na Rijád sankce poté, co byl na saúdském konzulátu v Istanbulu – zřejmě s princovým plným vědomím – zavražděn novinář. Saúdský princ se tak nyní může cítit Trumpovi zavázán, což by mohlo způsobit z hlediska trhů nakonec jen nepřesvědčivé snížení těžby, resp. snížení-nesnížení v duchu pohádky o Chytré horákyni.  V takovém případě by se pokles cen ropy obnovil a pohonné hmoty v ČR by měly před sebou další propad, trvající minimálně do začátku roku 2019.
 


 

 

Lukáš Kovanda, Ph.D.

 Hlavní ekonom, CZECH FUND
10.12. 07:56  2-3% (Já1)
10.12. 05:12  2-3% (Dacan Strom)
09.12. 16:41  PHM V ČR (Nitram)
09.12. 12:18  ... (awe)
09.12. 10:42  2-3% (Já1)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688