Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  05.12.2018 17:59:00

Akciová defenziva útočí


Prosinec bývá považován za měsíc pro akciové trhy přívětivý. Ovšem i když se tento pohled skutečně opírá o reálný historický vývoj, letošní způsob prosince zdá se být poněkud podivný. Rýmuje se spíše s vývojem podzimních měsíců (které zase i historicky představují ty náročnější). Není tak divu, že si již nějakou dobu vedou dobře akcie defenzivní. Podívejme se na ně, včetně jednoho jejího zástupce.
 
Na CNBC před několika dny komentovali současný vývoj tak, že investoři houfně nakupují nudné tituly jako je P&G, což ukazuje na vyšší averzi k riziku. Projevuje se i zájmem o ETF specializované na dividendové tituly. O tom, jak využívat defenzivní skupinu akcií a nespálit se přitom třeba tím, že do nich naskočíme až ve chvíli, kdy již jsou předražené, jsem tu psal nedávno. CNBC nám ukazuje, jak si od počátku října vedou dvě klasické defenzivy – zboží běžné spotřeby a utility. Propast mezi jejich výkony a pohybem celého trhu se znatelně rozšířila a ti, kteří stihli nastoupit včas, se tak jistě radují:



Akcie jako Clorox, Mondelez International či zmíněný Procter & Gamble si tedy připisují zisky, zatímco předchozí hit letošního roku – skupina zvaná FAANG, povětšinou trpí. O tom, zda je stále čas nastupovat houfně do defenzivy, můžeme pak diskutovat dlouho, největší relevanci ale bude mít opět pohled na fundament potenciálních kandidátů na obranné pozice před medvědem vrtícím se ve spánku, či dokonce otevírajícím oči.

Následující tabulka ukazuje historické výsledky Procter & Gamble. Vidíme relativně stabilní čísla, bez jasného trendu, kdy se schopnost generovat hotovost z provozu pohybuje kolem 14,5 miliard dolarů, po investicích pak firmě zbývá v roce 2018 11,15 miliard dolarů (pětiletý průměr tohoto volného toku hotovosti dosahuje 10,7 miliard dolarů):



Zdroj: Morningstar

Tržní kapitalizace PG se nyní pohybuje kolem 232 miliard dolarů. Je dobré si připomenout, že za poslední půl roku sice akcie výrazně překonává trh, ovšem za posledních 12 měsíců je s ním na cca stejné úrovni. Během onoho roku si totiž cena prošla znatelným „U“, kdy nezájem v jeho první poloviny vystřídal onen současný defenzivní zájem. Nehovoříme tu tedy o titulu, který by delší dobu soustavně rostl, spíše jen doháněl to, co předtím zameškal.

Jednoduchá kalkulace pak ukazuje, že současnou kapitalizaci by ospravedlnil tok hotovosti směřující k akcionářům odpovídající výši volného toku hotovosti z roku 2018 rostoucí dlouhodobě o 0 %. Jinak řečeno, trh nyní implicitně čeká, že firma bude tak nějak vydělávat dál to co v posledním fiskálním roce. Což se na první pohled může zdát jako poměrně realistické očekávání (minimálně s ohledem na minulost). Je ale dobré mít na paměti, že u podobných firem a akcií se hraje o zlomky procentního bodu růstu.

Pokud by například PG rostl dlouhodobě o 1 % (namísto oné implikované nuly), hrubý odhad hodnoty jeho vlastního jmění bude oproti kapitalizaci o 25 % vyšší. Každopádně ale asi můžeme konstatovat, že současný zájem o defenzivu z PG neudělal titul, u kterého by se implicitně čekal nějaký náhlý a s historií se absolutně nerýmující vysoký růst tržeb, zisků a toku hotovosti.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.



Přečtěte si také:

28.05.2018Česká koruna se v pátek držela v defenzivě ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
21.05.2018Vyšší americké výnosy poslaly korunu do defenzivy ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688