Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Kryptoměny  |  04.12.2018 12:57:51, aktualizováno 09.12.2018 09:02:13

Kaspersky Lab: Nelegální těžba kryptoměn letos na silném vzestupu

    
Nelegální těžba kryptoměn se v tomto roce rozjela na plné obrátky, což dokládá počet napadených uživatelů, kterých doposud bylo více než 5 milionů. Ve srovnání se stejným obdobím v loňském roce tak počet útoků vzrostl o 83 %. Za tento nepříjemný trend jsou podle Kaspersky Lab v první řadě zodpovědné instalace nelicencovaných (pirátských) softwarů a obsahu.  

Nelegální dobývání kryptoměn, tzv. mining, letos předčilo všechny kybernetické hrozby včetně velmi obávaného ransomwaru. Počet internetových uživatelů napadených nelegálním softwarem pro těžbu kryptoměn stabilně narůstal, přičemž k nejvíce infekcím došlo v březnu – 1,2 milionu napadených uživatelů.

Odborníci ze společnosti Kaspersky Lab se zaměřili na faktory, které mohly vést k tomuto rozšíření nelegálních minerů. V zemích s nejvyšším výskytem této hrozby hodnotili například i úroveň právní ochrany uživatelů, ceny elektrické energie a hlavní způsoby distribuce těchto malwarů. Mezi desítkou nejpostiženějších zemí jsou Kazachstán, Vietnam, Indonésie, Ukrajina, Rusko, Alžírsko, Írán, Indie, Thajsko a Tchaj-wan. Analýzou došly k závěru, že právní rámec ani cena elektřiny nemají výraznější vliv na šíření malwaru. Hlavním viníkem většiny infekcí jsou pirátské kopie softwarů a nelicencovaný obsah. 

 

Celkový počet internetových uživatelů, kteří se setkali s minery, meziročně stoupl o více než 83 % - z 2 726 491 v roce 2017 na 5 001 414roce 2018

 

Nejvíce infikovaných uživatelů bylo celosvětově zaznamenáno v březnu, kdy se jejich počet vyšplhal na 1,2 milionu

 

Podíl odhalených minerů z celkového množství detekovaných kybernetických hrozeb vzrostl o tři procenta – z 5 % v roce 2017 na 8 % v tomto roce

 

Více než pětkrát také vzrostl celkový počet uživatelů, kteří se setkali s mobilními minery – z 1 986 v loňském roce na letošních 10 242

 

Doporučení odborníků, kterými by se měli uživatelé řídit, aby si do svých zařízení nenainstalovali nelegální software pro těžbu kryptoměn:

 

 

Pravidelně aktualizujte software na všech zařízeních, která používáte. Aby nemohly minery zneužít zranitelnosti zařízení, používejte nástroje, které je automaticky vyhledávají a instalují jejich záplaty.

 

Obětí minerů se mohou stát i méně nápadná zařízení, jako jsou samoodbavovací terminály, platební terminály nebo prodejní automaty. Kdyberzločinci mohou takováto zařízení zneužít k dobývání kryptoměn.

 

Využívejte účinná bezpečnostní řešení, která zahrnují kontrolu provozu aplikací, behaviorální detekci a exploit prevention. Tyto funkce monitorují podezřelou aktivitu aplikací a blokují škodlivé soubory. Najdete je například v bezpečnostním řešení Kaspersky Endpoint Security for Business. Soukromí uživatelé by měli používat taková řešení, která zahrnují funkce, které sledují provoz spuštěných programů v zařízení – takovým je např. System Watcher.

 

Pravidelně školte zaměstnance a IT personál, citlivá data ukládejte do zvláštních složek, k nimž omezíte přístup.

 

Zajistěte firemním IT bezpečnostním pracovníkům přístup k nejaktuálnějším informacím o kybernetických hrozbách, nových nástrojích a taktikách kyberzločinců.

 

Nakládejte s opatrností i se stránkami, které se tváří věrohodně. Ani seriózní firemní profil nebo digitální certifikáty nezaručují, že je software bez zadních vrátek.

 

Při důležitých finančních transakcích používejte několikastupňové ověření a hardwarové peněženky. Pro tento účel je ideální používat počítač, který nepoužíváte pro surfování po internetu nebo vyřizování e-mailové komunikace.

 

 E-mailové přílohy a zprávy od neznámých lidí mohou představovat potencionální riziko. Pokud si nejste jisti jejich obsahem, raději je neotevírejte
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688