Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
03.12.2018 18:28:52

Čeká nás počasí jako na houpačce, většinou teplé

 

Avizované oteplení je tady. Týká se hlavně Čech, Morava a Slezsko jsou stále pod vlivem studeného vzduchu, který se bude z východní části republiky poroučet jen neochotně. V pondělí ráno čekala na východní polovinu země nepříjemná ledovka. Nejvíce jí bylo právě na pomezí Čech a Moravy na Vysočině a v Pardubickém kraji. Počasí teď bude trochu rozkolísané. Citelné oteplení hlavně v Čechách přeruší středeční ochlazení. Po něm by se ale teplo do střední Evropy mělo hned vrátit. Na Moravě a ve Slezsku bude nadále chladněji. Hlavně v úterý dopoledne by ale mělo i tam být konečně tepleji a potom v týdnu kolem pátku by se znovu mělo oteplit i na východě.

Oceán vyslal do střední Evropy spoustu srážek. Bohužel v první fázi byly na východě mrznoucí a přinesly velké komplikace s ledovkou. Kromě této nepříjemnosti však přináší potřebnou vláhu do naší vyprahlé země. Trend srážek od západu by měl navíc vydržet. Takže v úterý bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, od 800 m n. m. srážky smíšené nebo sněhové. Teploty 6 až 10°C. Ve středu bude polojasno, od západu přibývání oblačnosti s deštěm. Na východě může zpočátku od středních poloh sněžit. Teploty spadnou na 1 až 5°C.

Ve čtvrtek bude zataženo, občas s deštěm, na východě může zpočátku sněžit. Během dne srážek ubude. Teploty 5 až 9°C v Čechách, na Moravě a ve Slezsku stále jen 1 až 5°C. Na víkend by se mělo oteplit, což upřesníme. Zima nyní opouští naši zemi, na východě k ní ale budou mít blíže. Podle modelů by se kolem 9. prosince mohlo výrazně ochladit s pořádnými mrazy. Je to samozřejmě jen teoretický výhled. Pokusit se odhadnout, zda budou bílé Vánoce, je nadále zbytečné. Počasí je nyní ve střední Evropě dynamické a může nastat cokoliv od tuhých mrazů po praktické „jaro“.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty