Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  02.12.2018 12:08:40

Pražská burza v listopadu pod tlakem rakouských emisí přidala jen nevýrazně

Zatímco americké trhy si v listopadu nakonec solidně polepšily, evropské v tomto ohledu spíše zaostávaly. Pražská burza se měřeno indexem PX sice v polovině listopadu posunula i nad hranici 1 090 bodů, nakonec zakončila jen na necelých 1 069 bodech, resp. polepšila si v předposledním měsíci roku jen o nevýrazných 0,19 %. I tak se jednalo o nejlepší listopadovou výkonnost od roku 2014.

Do poslední fáze roku přesto vstupuje pražská burza s letošní negativní výkonností 0,88 %. Pohled vylepšují jen tradičně vyplácené solidní dividendy. Měřeno dividendovým indexem PX-TR si tak zatím připisuje téměř 4,5 %.

Dá se říci, že v listopadu pražskou burzu podržely právě především emise nabízející solidní dividendový výnos. Nejlépe si vedly akcie MONETA, u kterých se však plánovaná dividenda meziročně právě již podstatně zhorší. Akcie banky nicméně vylepšily svou reputaci z minulého měsíce, kdy byly naopak výkonnostně druhé nejhorší. Druhá příčka patří akciím KB, které se zvedly z říjnových téměř 2 letých minim, nicméně stále bojují u hranice 900 . Bronz patří akciím PHILIP MORRIS, kde se technicky schyluje k možnému proražení klesajícího kanálu, který lze na titulu spatřovat. Titulu by to otevřelo cestu zpět minimálně k úrovni 15 000 .


Bramborová medaile získaly akcie Avast, které se nejprve přiblížily na dohled svým dosavadním maximům, druhá polovina měsíce však přinesla redukci jinak výrazných zisků. Za titul měsíce lze jistě označit akcie O2, které po zprávách o vyřazení z indexu MSCI Czech Republic zažily divoký vývoj, který eskaloval na konci měsíce. Titul naprosto ojediněle převálcoval ostatní emise také z hlediska likvidity. Za celý měsíc majitele vyměnily akcie O2 za téměř 3,6 mld. . Pro srovnání druhé akcie KB jen lehce přesáhly hranici 3 mld. .

Polepšit si dokázaly již jen akcie ČEZ, které kromě vývoje cen elektřiny mohly opět více reagovat i na obnovené diskuse ohledně jádra. K cenám elektřiny možno zmínit po poklesu na konci října následný nádech. Kontrakt pro ČR pro příští rok se naposledy v listopadu zobchodoval za 54,26 EUR/MWh, pro rok 2020 za 49,23 EUR/MWh.

U neutrálně nakonec měsíc za končících akcií CETV stále nedošlo k rozlousknutí situace ohledně prodeje aktiv ve Slovinsku. V úvodu týdne lze v tomto ohledu očekávat od společnosti nové informace.

Pomineme-li v indexu PX nezařazené akcie slovenské TMR, nejztrátovější emisí měsíce se staly akcie STOCK. Díky negativnímu vývoji v posledním týdnu se dostaly na více než 2 měsíční minima. Likérka je poslední, od které investoři očekávají report výsledků. Stane se tak ve středu 5. prosince.

Na index však svou vahou nejvíce zatlačily obě rakouské emise. Akcie VIG i přes solidní report hospodářských výsledků neudržely technickou hranici 590 a propadly se krátce až na 567 , tedy na téměř 2 letá minima. Následně se v poslední seanci měsíce pokoušely zmiňovanou významnou technickou hranici získat zpět. Akcie ERSTE potvrdily svou oscilaci v pásmu cca 890-950 . Od spodní hranice se dle očekávání opět odrazily, resp. v prosinci by od nich šlo očekávat pozitivní vývoj.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688