Technologické Vánoce pro děti: výroba vánočních ozdob 3D perem

Návštěvníci si budou moci vytvořit vlastní ozdobu

Letošní Vánoce v liberecké iQLANDII budou ve znamení 3D! Takže jestli chcete mít originální vánoční stromek, dorazte do science centra! Díky unikátnímu 3D peru si totiž budete moci vyrobit jakoukoliv trojrozměrnou ozdobu, třeba hvězdu. Těšit se můžete na ochutnávku hmyzích specialit a vybraných lahůdek z makromolekulární kuchyně. Chybět nebude mrazivá Science show ani Jež(íš)kovy voči.

V prosinci se bude v iQLANDII malovat, a to rovnou 3D perem. „Jedná se o multifunkční pero, které umí vedle dalších vychytávek kreslit jak na papír, tak v prostoru. Návštěvníci si tedy budou moci vytvořit svoji vlastní ozdobu – například hvězdičku, kterou si odnesou domů, kde si ji pověsí na stromek,“ říká Petra Zákravská, programová manažerka science centra. Tím téma 3D v iQLANDII nekončí. V laboratoři vám ještě lektoři předvedou, jak funguje 3D tiskárna. 

I oblíbená Science show se ponese ve vánočním duchu. „Už teď mohu slíbit, že o ztřeštěné pokusy plné ohňů a kouře nebude nouze. Děti i dospělé během představení zahalíme do mrazivé mlhy, ukážeme jim výrobu prskavky z hořčíkové pásky nebo předvedeme, jak se vyhání Santa komínem - a to karbidem. Protože u nás v iQLANDII věříme hlavně na českého Ježíška,“ doplňuje manažerka

Místo klasického cukroví pochoutky z hmyzáků

V iQLANDII si pochutnáte i na netradičním cukroví. „Návštěvníci u nás okusí speciality z hmyzáků – konkrétně červíky v těstíčku nebo kobylky v čokoládě, nachystán bude i makromolekulární bar, u kterého si budou moci děti dát kaviár z coca-coly, dospělí potom svařák,“ dodává Petra Zákravská.

Určitě nezapomeňte zavítat do Planetária. Vedle filmů jako „Astronaut“ či „Výprava ke hvězdám“ je zde připraven autorský, živě komentovaný, pořad „Jež(íš)kovy voči“.  Jeho prostřednictvím zjistíte, kdy přesně se v Betlémě narodil Ježíšek nebo jakou rychlostí by Santa Claus musel hnát své soby, aby dokázal za jeden jediný večer rozdat dětem všechny dárky.

Tajemné Vánoce v iQPARKU

Vánoční program je nachystán i na ty nejmenší v sousedním iQPARKU. Tam si pro ně tým science centra připravil workshop Sherlocka Holmese. Kdo ukradl Ježíškovi dárky? „To už bude práce malých detektivů. Děti si během workshopu vyzkouší práci s otisky prstů nebo termokamerou. I zde je čeká ochutnávka speciálního cukroví nebo výroba ozdobiček metodou chromatografie,“ uzavírá manažerka.

Harmonogram:

Vánoční science show – denně o vánočních prázdninách od 11 a 16 hodin
3D workshop – od 1. 12. každou
SO–NE od 14 a 15 hodin, dále o vánočních prázdninách denně ve stejný čas

Workshop Sherlocka Holmese v iQPARKU – každou SO–NE a svátky od 14 hodin

IQLANDIA, o. p. s.,  Liberec je členem České asociace science center.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky