Inspekce odhalila jedovaté potraviny, mohli jsme je mít doma

TNBiz, 29.11.2018

Státní zemědělská a potravinářská inspekce v průběhu letošního roku odhalila celou řadu závadných potravin, které obsahovaly zdraví škodlivé pesticidy. Nejčastěji se podle inspekce jednalo o jablka - hlavně ta dovážená z Polska.

Polsko, Čína nebo také Írán. To jsou země, ze kterých k nám v průběhu letošního roku přicházely potraviny, které nebyly v pořádku. Obsahovaly například pesticidy, které zemědělci používají proti škůdcům. Toxické jsou například pro naši nervovou soustavu a způsobit můžou také zvýšené riziko vzniku rakoviny.

"Nejvíce překročení maximálních povolených limitů pro pesticidy Potravinářská inspekce v letošním roce zjistila u sortimentu jablek, jedná se hlavně o jablka původem z Polska," uvedl Pavel Kopřiva, mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Jablka s nadlimitním množstvím pesticidů našli inspektoři ve velkých řetězcích i v malých provozovnách po celé republice. Část jich zajistili ještě před uvedením na trh.

 

"Kromě jablek původem z Polska bylo zjištěno významné množství nevyhovujících vzorků, a tak jsme řešili například sortiment jako peknigské zelí, kapustu, případně mák," dodal Kopřiva.

Rakovinotvorné látky byly v rozinkách dovezených z Íránu. Plísně se zase nacházely ve fících z Řecka. A pesticidy byly také v kustovnici čínské z Itálie a Číny.

Některé zdraví škodlivé potraviny zadrželi inspektoři už na Letišti Václava Havla, například v červnu a v červenci zadrželi zásilky čajů z Číny, které obsahovaly nadlimitní množství pesticidů.

Restaurace hlídají hygienické stanice. I ony nacházejí problémy. Například středočeští hygienici uložili letos pokuty přesahující 2 000 000 korun. "Mezi nejčastější pochybení patří špatná provozní hygiena, bohužel přítomnost prošlých nebo jinak zkažených až plesnivých potravin a vyskytují se nám také hlodavci," řekla Dana Šalamounová, mluvčí Krajské hygienické stanice Středočeského kraje.

Potravinářská inspekce ročně zadrží desítky tun závadných potravin. Pokuty může uložit až do výše 50 000 000 korun.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky