Dan Karpíšek (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  12.07.2002 17:32:23

Akciový trh: Domácí akcie se v tomto týdnu pohybovaly jako na houpačce. Index PX-D zahájil týden pozitivně..

Týdenní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 12.7.2002

      Pražská burza jako na houpačce

      

       Domácí akcie se v tomto týdnu pohybovaly jako na houpačce. Index PX-D zahájil týden pozitivně naladěn a dostal se nad úroveň 1.100 bodů. V polovině týdne se však trend pod tíhou zpráv ze zahraničí obrátil. Zahraniční akciové trhy se propadly na nejnižší hodnoty od roku 1997 v případě USA a za poslední čtyři roky v případě Evropských burz. Účetní skandály významných společností (WorldCom, Merck, Bristol-Myers Squibb) se postupně rozšiřují a přerůstají v politický problém. President Bush vystoupil s programem, který by měl prohřešky vedení společností přísněji trestat.

       Index PX-D nakonec uzavřel týden o 3,8% výše na úrovni 1.072,1 bodu. Přestože domácí trh ve druhé polovině týdne výrazně ztrácel, jednotlivé akciové tituly si udržely zajímavé zisky. Nejlépe se vedlo telekomunikačnímu sektoru. České radiokomunikace posílily o 5,8% a Český Telecom si připsal 4,7%. Lépe než trhu se ještě dařilo Unipetrolu a Philip Morris ČR. Oba tituly si připsaly více než 4%. Relativně nejhůře se vedlo akciím ČEZu a Komerční banky. Tyto tituly patřily během týdne k nejaktivněji obchodovaným s vysokým podílem na celkovém objemu obchodů. Komerční banka vzrostla o 2,8% a ČEZ si polepšil o 3,4%.

       Domácí zprávy by neměly mít na trh výrazný vliv. Pondělní jmenování nové vlády nepředstavuje žádnou změnu v její politice a i zbytek týdne bude na domácí zprávy skoupý. Pouze páteční termín podání zlepšených nabídek na privatizaci Českého Telecomu bude investory velice pečlivě sledován. Podle dřívějších prohlášení budoucího ministra financí Bohuslava Sobotky nebude nová vláda privatizaci společnosti bránit. Otázkou tedy zůstává, jestli investoři splní vládní požadavek a zvýší svoje nabídky alespoň o 10% z předchozích 55mld . Trh by měl tedy stejně jako v předchozích týdnech zůstat volatilní a bude reagovat na události v zahraničí. Zahraniční trhy budou sledovat výsledky hospodaření společností, které budou ve světle posledních účetních skandálů velice pozorně sledovány.

      

       ČEZ

      

       Plánované spojení ČEZu s distribučními společnostmi začal zkoumat Úřad na ochranu hospodářské soutěže. Ten musí posoudit, jestli spojení největšího domácího výrobce elektřiny s distribučními společnostmi významným způsobem nenaruší tržní prostředí v tomto sektoru. Propojení ČEZu s distributory podporuje i budoucí ministr průmyslu a obchodu Jiří Rusnok. Ten zařadil tento projekt mezi svoje priority. Stanovisko ÚOHS je tedy posledním chybějícím článkem, který oddaluje uskutečnění této transakce. ČEZ by měl za distributory zaplatit 32mld a za 66% podíl v ČEPS vyinkasovat 15mld . Nicméně, hodnota podílu v ČEPS by měla být na základě rozhodnutí akcionářů ČEZu znovu oceněna a výsledná cena se tedy může lišit.


       I když výhodnost celé transakce závisí na dosažených cenách, považujeme ji za pozitivní pro ČEZ. Společnost získá manažerskou kontrolu nad pěti distribučními společnostmi, ve kterých bude ovlivňovat jejich nákupní politiku. Ve zbylých třech společnostech bude mít ČEZ blokační minoritu. Očekáváme, že dojde k omezení dovozů a následně k vyššímu využití výborních kapacit ČEZ. To krátkodobě vyřeší problém nadbytečných kapacit společnosti spojený s komerčním spuštěním jaderné elektrárny Temelín.

      


      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688