Patria (Patria Finance)
Investice  |  29.11.2018 08:29:04

Šéf Fedu naznačil možnost dřívějšího konce zvyšování úroků

Šéf americké centrální banky (Fed) Jerome Powell ve středu signalizoval, že nynější cyklus zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech by mohl skončit dříve, než se předpokládalo. Americké akcie na jeho slova reagovaly silným růstem, zatímco dolar oslabil.

Powell uvedl, že úrokové sazby ve Spojených státech se již nacházejí těsně pod neutrální úrovní, která nestimuluje, ani neomezuje ekonomiku. Ještě začátkem října přitom tvrdil, že sazby od neutrální úrovně dělí "dlouhá cesta".

Řada investorů se podle serveru Investing.com domnívá, že Fed by mohl po dosažení neutrální úrovně nynější cyklus postupného zvyšování úrokových sazeb ukončit. Powell upozornil, že pro další vývoj úrokových sazeb neexistuje žádná předem stanovená cesta.

Fed v letošním roce zvýšil úrokové sazby již třikrát. Naposledy tak učinil v září, kdy základní sazba vzrostla o čtvrt procentního bodu do rozpětí 2,0 až 2,25 procenta.

Centrální banka se kvůli zvyšování úrokových sazeb stala terčem ostré kritiky ze strany prezidenta Donalda Trumpa, který je zastáncem nízkých úroků. Růst úrokových sazeb sice pomáhá udržovat pod kontrolou inflační tlaky, zvyšuje však náklady na úvěry a má negativní dopady na ekonomiku i akciový trh.

Minulý měsíc Trump označil zvyšování úroků za "směšnou" politiku. "Myslím, že se Fed zbláznil," uvedl rovněž. Tento týden pak v rozhovoru s listem The Washington Post prohlásil, že není s šéfem Fedu "ani trochu spokojen". Sám přitom loni Powella do čela Fedu nominoval.

Trumpovy výroky vyvolávají obavy o nezávislost Fedu. Američtí prezidenti se v posledních desetiletích kritice Fedu většinou vyhýbali, protože nezávislost centrální banky je považována za důležitý faktor pro hospodářskou stabilitu.

Šéf Fedu dnes rovněž vyjádřil spokojenost se stavem americké ekonomiky. Upozornil, že finanční systém i trhy se zdají silnější než v době před finanční krizí z roku 2008. Varoval ale, že některé typy firemních dluhů se dostaly na riskantní úrovně. Fed podle něj sleduje potenciální slabiny ve finančním systému, aby zajistil jeho pokračující stabilitu.

Americké akcie i v reakci na Powellova slova ve středu prudce zpevnily. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, vyrostl o 618 bodů, což představuje největší rally od letošního března. Index S&P 500 povyskočil o 2,3 %.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688