Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  28.11.2018 23:13:23

28. listopadu: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Akcie ve Spojených státech v reakci na projev šéfa centrální banky výrazně zpevnily. Jerome Powell naznačil, že nynější cyklus zvyšování úrokových sazeb v USA by mohl skončit dříve, než se předpokládalo. Tato zpráva zároveň oslabila americký dolar.

Index Dow, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si připsal 2,50 % na 25 366,43 bodu (růst o 618 bodů byl největší za osm měsíců). Širší index S&P 500 vzrostl o 2,30 % na 2 743,78 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite přidal 2,95 % na 7 291,59 bodu. Index volatility VIX klesl o 2,79 % na 18,49 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA skončil na zelené nule a drží se na 3,06 %. Přes deset procent přidaly nejsledovanější kryptoměny v čele s bitcoinem a ethereem.

Powell uvedl, že se úrokové sazby ve Spojených státech již nacházejí těsně pod neutrální úrovní, která nestimuluje, ani neomezuje ekonomiku. Ještě začátkem října přitom tvrdil, že sazby od neutrální úrovně dělí "dlouhá cesta".

LEKCE Z PŘÍBĚHU GENERAL ELECTRIC

Řada investorů se podle serveru Investing.com domnívá, že by Fed mohl po dosažení neutrální úrovně nynější cyklus postupného zvyšování úrokových sazeb ukončit. Powell ale upozornil, že pro další vývoj úrokových sazeb neexistuje žádná předem stanovená cesta.

Ze zisků se těšily hlavně finanční společnosti v čele s velkými bankami. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejvíce dařilo technologickým firmám. Zisky zaznamenaly také automobilové společnosti poté, co americký prezident Donald Trump po oznámení automobilky General Motors (+0,71 %) o škrtech prohlásil, že zvažuje další cla na dovoz aut do USA.

TAKHLE VYPADÁ AKCIOVÁ KOREKCE

Na devizovém trhu dolar sestoupil ze svého dvoutýdenního maxima. Po projevu šéfa Fedu se totiž snížila pravděpodobnost, že centrální banka bude pokračovat ve zvyšování základní sazby. Krátce před 22.00 SEČ euro k dolaru přidávalo 0,7 % na 1,1372 dolaru. Libra si k dolaru připisovala také 0,7 % na 1,2832 USD. Vůči japonskému jenu dolar ztrácel 0,2 % na 113,62 JPY. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, ve stejnou dobu ztrácel 0,6 % na 96,82 bodu.

Ceny ropy na světových trzích se snižovaly a severomořská ropa Brent se vrátila pod 60 dolarů za barel. Za zlevňováním ropy stojí překvapivě silný růst zásob suroviny v USA a nejistota, zda se Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci dokáží dohodnout na snížení dodávek.

Americký vládní Úřad pro energetické informace (EIA) oznámil, že se zásoby ropy ve Spojených státech minulý týden zvýšily o 3,6 milionu barelů. Analytici přitom v anketě agentury Reuters předpovídali nárůst jen o 769 000 barelů.

Kartel OPEC a jeho spojenci budou o situaci na trhu s ropou jednat příští týden. Podle analytika Stephena Brennocka ze společnosti PVM výsledek tohoto jednání "zůstává zahalen nejistotou". Saúdská Arábie, která je klíčovým členem OPEC, ve středu upozornila, že nehodlá snižovat dodávky sama.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ STŘEDEČNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:48  Akciové trhy rostly v březnu i celém prvním čtvrtletí na obou stranách Atlantiku a.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688