TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  27.11.2018 15:25:28

Ukrajina vyhlašuje válečný stav. Takhle se dotkne i Česka.


Ukrajinský parlament schválil výjimečný stav po dobu 30 dnů. Ten se v případě neuvážených kroků může podle bezpečnostního experta Andora Šándora dotknout i Česka. Co vůbec znamená tzv. stanné právo?

Výjimečný stav ukrajinský parlament schválil v pondělí večer. S návrhem, který reaguje na nedělní incident s Ruskem, přišel prezident Petr Porošenko. Původně měl válečný stav zahrnovat celé území Ukrajiny, opatření ale nakonec bude platit "pouze" pro deset pobřežních a pohraničních regionů.

Co se skrývá pod tzv. stanným právem? Jedná se o mimořádné opatření, které se používá ve výjimečných případech, jako je válka nebo přírodní katastrofa. Při vyhlášení stanného práva může vláda omezit některá občanská práva, aby například zabránila zneužití situace k páchání zločinů.

V případě Ukrajiny se může výjimečný stav dotknout nejen bezpečnostních opatření, ale i ekonomiky. Stát napříkad může převzít kontrolu nad majetkem soukromých společností. Občané ve válečném stavu mohou být donuceni vykonávat jinou práci než ve svém zaměstnání.

Pro válečné potřeby by stát mohl omezit fungování médií či telekomunikace a využít je pro jeho aktuální potřeby. Mohou rovněž platit jiná pravidla pro výrobu a prodej některých léčiv, které obsahují omamné látky. Stejně tak může platit zákaz prodeje alkoholu.

Cizinci žijící na území Ukrajiny, kteří jsou občany "nepřátelského" státu, by mohli být donucení k přemístění. Stát může rovněž omezit cestování jak svých občanů, tak cizinců na svém území.

V tuto chvíli podle ministerstva zahraničích věcí nejsou známá žádná opatření, která by bránila cestovat na Ukrajinu. Je ale třeba věnovat zvýšenou pozornost aktuálnímu vývoji v zemi. "Ukrajinské orgány mají během výjimečného stavu pravomoc omezit pohyb osob. Zatím ale není jisté, v jaké šíři to bude aplikováno," uvedl mluvčí ministerstva zahraničních věcí Michal Bucháček.

"Výjimku tvoří okupovaný Krym a oblasti, které ovládají proruští separatisté. Zde platí varování a důrazné doporučení do těchto oblastí necestovat," dodal Bucháček. Ukrajinští občané, kteří budou chtít v následujících týdnech cestovat na Ukrajinu, by se měli obrátit na velvyslanectví. Zatím ale nemusí mít obavy, že by nemohli během zimních svátků navštívit rodiny ve svém domovském státě.

Může se válečný stav na Ukrajině dotknout i Česka? "Vztah k Česku to může mít pouze tehdy, kdyby ta situace dále eskalovala," vyjádřil se pro TV Nova bezpečnostní poradce Andor Šándor. "To znamená, že by došlo k - podle mého názoru nerozumné - podpoře Západu řešit situaci v oblasti silou. Že by například vyzbrojoval ukrajinskou armádu," dodal Šándor.

"Konflikt se může rozšířit i do dalších ukrajinských regionů, což by mohlo vyhánět další Ukrajince ze země. Za posledních několik let odešlo z Ukrajiny více než deset milionů lidí. Někteří z nich odchází právě i do Česka. Takže by se nedala vyloučit další migrační vlna," vysvětlil Šándor.

Největší a osudovou chybou by podle něj bylo, kdyby do situace zasáhla NATO. "To se ale určitě nestane. Kdyby se NATO zapojila na straně Ukrajiny, vedlo by to k jaderné válce," řekl Šándor.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688