Patria (Patria Finance)
Investice  |  27.11.2018 16:00:44

Turecko už dávno není strategickým partnerem USA a NATO


Je Ankara stále strategickým partnerem USA a dalších zemí NATO? Steven A. Cook z americké The Council on Foreign relations na stránkách Politico tvrdí, že Turecko vypadá „na papíře“ stále dobře. Nachází se v centru mnoha geopolitických tenzí, je přitom členem NATO, jde o stabilní zemi a partnerům může nabídnout přístup na své letecké základy a spolupráci tajných služeb. „Dříve jsem se domníval, že jde o rozhodující body, ale nyní si už myslím, že se přeceňují a můžeme je získat i jinde,“ tvrdí Cook.

Když byl Donald Trump zvolen americkým prezidentem, podle Cooka se zdálo, že Turci budou tento vývoj vítat, protože předchozí americká vláda byla vůči nim podle jejich názoru nepřátelská. A Trump si také s tureckým prezidentem Erdoganem na prvním setkání rozuměl. Jenže tu je řada oblastí, kde je vztah mezi USA a Tureckem problematický: Sýrie, Rusko, Írán, jednání Turků s Američany, kteří žijí v jejich zemi, či případ Fethullaha Gulena z Pensylvánie, kterého Turecko viní z organizování státního převratu. Když pak Erdogan odmítl propustit Andrewa Brunsona, který Turecko viní z terorismu, Trump na zemi uvalil sankce. Erdogan nakonec muže propustil a Trump najednou hovořil o výborných vztazích mezi oběma zeměmi.

Ať už se na podobné případy díváme jakkoliv, podle Cooka je zřejmé, že Turecko není tím partnerem, kterého by v něm Západ rád měl. Je to zřejmé z toho, že jde o zemi, která vězní mnoho novinářů, trestá je stejně jako akademiky, vědce, soudce a policejní a vojenské důstojníky za údajnou spolupráci na pokusu o státní převrat. Dříve jsme věřili, že Turecko je konsolidovanou demokracií, ale stala se z něj země volené autokracie, tvrdí Cook a vypočítává:

Turecký parlament se dostal do rukou vládnoucí strany, novináři jsou zastrašováni či podpláceni, soudní systém je zpolitizovaný. Turecko hodlá koupit ruský obranný systém, který by mohl být hrozbou pro americká letadla, jeho vůdce hrozí americkým vojákům v Sýrii a nařídil vojenské operace proti syrsko-kurdským spojencům USA v boji proti ISIS (je ale nutno uznat, že Turecko správně tvrdí, že tito spojeci jsou navázání na pro něj nepřátelskou kurdskou PKK). Turecko také v neposlední řadě pomáhá Íránu porušovat americké sankce.

„Nechci tím říci, že Turecko není významnou zemí, nebo že by s ním měl Washington přerušit své vztahy,“ píše Cook. Jen podle něj není namístě hovořit o Turecku jako o strategickém partnerovi. „Jeho vůdci chtějí mít vedoucí pozici na Blízkém východě a v muslimském světě bez vlivu Američanů, kteří z . kteří z něj dělají jen svého partnera,“ tvrdí Cook s tím, že Ankara má prostě už jiné zájmy než Američané.

Zdroj: Politico


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688