Saxo Bank (home.saxo)
Akcie ve světě  |  27.11.2018 12:15:44

Mayové se dohodu o brexitu v parlamentu prosadit nepodaří


Evropská unie na víkendovém summitu schválila dohodu o brexitu velmi rychle. Skutečná výzva však čeká na britskou premiérku Theresu Mayovou v britském parlamentu. Proti dohodě se již vyslovili labouristé, stejně jako severoirská strana DUP.

 

Odhlasování návrhu v Evropské unii bylo tou jednodušší částí agendy. Britský parlament zatím vysílá negativní signály, což na finančních trzích vyvolává nervozitu a volatilitu. V Saxo Bank zůstáváme znepokojení situací v britské ekonomice. Kreditní impuls zkolaboval, což naznačuje, že ekonomika se může do léta budoucího roku dostat do recese.
 
Premiérka Theresa Mayová se bude snažit prosadit hlasování ještě před Vánocemi. Předpokládáme však, že s pravděpodobností až 70 % se Mayové dohodu v parlamentu prosadit nepodaří. Může to vést k zastavení růstu britské libry, která nyní reagovala na schválení dohody v Bruselu. Bezvýchodná situace v britském parlamentu by mohla v příštím roce vést dokonce až k rozdělení Konzervativní strany.


Evropští úředníci schválením dohody o brexitu naposled zakývali partnerům na druhé straně Lamanšského kanálu. Předcházelo tomu 20 měsíců tvrdých a neúprosných debat. Finální potvrzení přitom dala EU jen za méně než jednu hodinu.


Unie to nazvala jako „řádné vypovězení smlouvy“. Vrátila se však ke své dosavadní rétorice zastrašování protivníka, když prezident evropské komise Jean-Claude Juncker uvedl: „Každý v Británii, kdo si myslel, že Unie nabídne víc, když britští poslanci neschválí dohodu, bude zklamaný.“

Labouristická strana v komentářích uvedla, že bude proti návrhu dohody v parlamentu. Její lídr Jeremy Corbyn ji v neděli popsal jako „mizerné selhání vyjednávání“.
Je to špatná dohoda pro zemi. Jde o výsledek velkého neúspěchu ve vyjednávání. Dohoda nám dává méně pravomocí při formování naší budoucnosti a dává v sázku naše pracovní místa a životní standard,“ uvedl Corbyn ve svém prohlášení a dodal: „To je důvod, proč budeme v parlamentu hlasovat proti dohodě. Spolu s ostatními poslanci se budeme snažit zablokovat takovýto výsledek debaty a prosazovat náš alternativní plán jak sjednotit zemi.“


Pro premiérku Mayovou bylo tou jednodušší částí úlohy, nechat si schválit dohodu představiteli EU, kteří jsou už z dosavadních jednání zoufalí. Pozornost se teď soustředí na britský parlament. Vypadá to na tvrdý odpor Labouristů, stejně jako deseti poslanců menší severoirské strany DUP, s jejíž podporou je Mayová ve svém úřadě. 
Britská média očekávají, že proti bude také 90 poslanců její vlastní Konzervativní strany. Nevypadá to tedy tak, že by se Mayové mohlo podařit prosadit dohodu ještě před Vánoci.


O autorovi:
Steen Jakobsen byl v březnu 2011 jmenován do funkce hlavního ekonoma Saxo Bank, kam se vrátil po dvouleté přestávce. Během této doby pracoval jako investiční ředitel ve společnosti Limus Capital Partners. Před svým odchodem na počátku roku 2009 působil v Saxo Bank téměř devět let jako investiční ředitel. Má více než 20 let praxe v oblasti proprietary trading (obchodování na vlastní účet) a alternativního investování. Po absolvování Kodaňské univerzity v roce 1989, kde vystudoval ekonomii, začínal kariéru v kodaňské pobočce Citibank, a poté se stal ředitelem a vedoucím prodeje v Hafnia Merchant Bank. V roce 1992 se stal viceprezidentem londýnské pobočky Chase Manhattan Proprietary Trading Group. V letech 1995-97 pracoval jako obchodník na vlastní účet pro Swiss Bank Corp., v Londýně. V roce 1997 se stal světovým ředitelem obchodování, měnových kurzů a opcí ve firmě Christiania (nyní Nordea) v New Yorku. V roce 1999 se stal generálním ředitelem UBS Global Proprietary Trading Group.

Globální online investiční banka

Skupina Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Už téměř 25 let poskytuje jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím svých technologií a zkušeností. Mnohokrát oceněné obchodovací platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

Více informací na:www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688