Patria (Patria Finance)
Investice  |  27.11.2018 08:44:15

GM plánuje rozsáhlé rušení pracovních míst v Severní Americe

Největší americký výrobce automobilů General Motors (GM) hodlá v Severní Americe zrušit asi 15 procent pracovních pozic na různých úrovních řízení. V rámci restrukturalizace aktivit uvažuje o uzavření až pěti severoamerických továren. Cílem je snížit náklady a přesunout pozornost k samořízeným autům a elektromobilům. Podnik dnes v tiskové zprávě uvedl, že plánuje uzavřít tři továrny mimo Severní Ameriku. Podle agentury AP by se propouštění mohlo dotknout až 14.000 míst.

Restrukturalizace má firmě ušetřit zhruba šest miliard dolarů (137 miliard ). Tyto úspory by měly zahrnovat 4,5 miliardy dolarů u ročních provozních nákladů a 1,5 miliardy u kapitálových výdajů.

Automobilka koncem října oznámila, že ve třetím čtvrtletí hospodařila s čistým ziskem 2,5 miliardy dolarů ve srovnání s téměř třímiliardovou ztrátou před rokem. Při zveřejnění čtvrtletních výsledků rovněž uvedla, že v rámci úspor nabídne odstupné 18.000 zaměstnancům.

Generální ředitelka podniku Mary Barraová dnes upozornila, že General Motors neočekává hospodářský útlum. Důvodem restrukturalizace je podle ní potřeba přizpůsobit se rychle se měnícím podmínkám v automobilovém průmyslu a přesunu k automobilům s elektrickým pohonem a vozům s autonomním řízením.

Zpráva o plánovaném propouštění a úsporách pomohla akciím GM, ty po růstu až o necelých 8 % uzavřely s 4,79% ziskem. Méně už se však zpráva líbila americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Ten se zasazuje o udržení pracovních míst v americkém průmyslu, vztahy Spojených států s tradičními obchodními partnery jsou proto napjaté.

Barraová se má ještě dnes sejít s ekonomickým poradcem Bílého domu Larry Kudlowem. Trump na twitteru uvedl, že se mu oznámení GM o rušení pracovních míst nelíbí. Listu The Wall Street Journal (WSJ) řekl, že GM má přestat vyrábět auta v Číně a produkci přesunout do Spojených států. Trump ale firmě její situaci svou politikou zkomplikoval sám, tvrdí Trumpovi kritici.

Jak připomíná ve své analýze zpravodajský server BBC, dovozní clo na ocel, které je klíčovou komponentou automobilového průmyslu a které navrhl právě Trump, zvýšilo náklady General Motors podle odhadů zhruba o miliardu dolarů (skoro 23 miliard ). Jak se po dnešním oznámení zdá, nebylo snížení firemní daně, které vláda zavedla loni v naději, že podniky budou doma více investovat, s to vykompenzovat současné změny obchodních dohod. Další ranou by se pro automobilový průmysl mohlo stát zvýšení cel na dovoz automobilů, jak plánuje Trump.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688