Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  27.11.2018 08:29:19

Microsoft se tržní hodnotou dotahuje na Apple


Necelé čtyři měsíce poté, co se společnost Apple stala první americkou veřejně obchodovanou firmou, jejíž tržní kapitalizace překonala hranici jednoho bilionu USD (22,9 bilionu ), začíná být jeho pozice jedničky mezi americkými firmami podle tržní kapitalizace v ohrožení. Již brzy by ho mohl na tomto místě vystřídat Microsoft. Napsala to agentura Reuters.
 
V pondělí akcie Applu posílily o 1,35 procenta a tržní kapitalizace firmy činila 814 miliard USD. Po oficiálním ukončení obchodování však akcie klesly až o 1,77 procenta, protože americký prezident Donald Trump řekl listu The Wall Street Journal, že by mohl uvalit cla na dovoz notebooků a mobilních telefonů z Číny, včetně iPhonů.

Akcie Microsoftu po oficiálním ukončení obchodů klesaly jen o 0,35 procenta. Tržní kapitalizace firmy tak dosahovala rovněž 814 miliard USD. V pondělí firma posílila o více než tři procenta.

Obchodování po uzavření trhů je často proměnlivé a objem obchodů je nižší, než při oficiální obchodní seanci. To pohyby zkresluje.

Akcie technologických firem v posledních měsících poškodily obavy investorů z růstu úrokových sazeb a dopadů obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou. Apple však ztrácí mnohem víc než jiné firmy ze Silicon Valley. Od 1. ledna, kdy varoval, že jeho tržby v hlavním předvánočním nákupním období zřejmě budou nižší, než čekají analytici, akcie oslabily o 23 procent. Celosvětová poptávka po chytrých telefonech v posledních letech zeslábla a pro Apple je tak obtížné zvýšit příjmy.

Apple překonal v tržní kapitalizaci Microsoft v roce 2010. Výrobce softwaru Windows v té době bojoval s nízkou poptávkou po osobních počítačích, částečně kvůli prudkému růstu chytrých telefonů taženému právě iPhony.

Od roku 2014, kdy se generálním ředitele Microsoftu stal Satya Nadella, firma snížila svoji závislost na softwaru Windows pro osobní počítače a stala se velkým hráčem v oblasti služby cloud computing, tedy poskytování služeb či programů vzdálenými servery dostupnými z internetu. Nyní je Microsoft na tomto trhu dvojkou za firmou Amazon.com.

Microsoft se největší americkou firmou podle tržní kapitalizace stal již v roce 1998. Tuto pozici si držel až do začátku roku 2000, kdy splaskla takzvaná internetová bublina, což přineslo pád řady akcií technologických firem až k nule a krach mnoha firem.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688